Geenieditointi vuoden 2015 tieteellinen läpimurto

Ihmisalkion dna:n muokkaaminen on kuuma peruna bioetiikassa.

tiede
Teksti
Marko Hamilo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Nuoret tutkijat James Watson ja Francis Crick julistivat helmikuussa 1953 ratkaisseensa elämän arvoituksen, kun he saivat selville dna:n kaksoiskierrerakenteen. Seuraavien vuosien aikana tutkijoille avautui koko “molekyylibiologian keskeinen dogma”: miten dna:n emäsjärjestys määrää geenin tuottaman proteiinin aminohappojärjestyksen ja kuinka proteiinin aminohappojärjestys määrää sen, millaisen muodon ja biologisen funktion proteiini saa – ja ettei vaikutus koskaan kulje vastakkaiseen suuntaan, proteiinista dna:han.

Vuosituhannen vaihteen suuri läpimurto oli ihmisen koko perimän kaikkien 3,1 miljardin dna-kirjaimien lukeminen. Se oli vielä 15 vuotta sitten kallis suurhanke. Nyt dna:n lukeminen on arkipäivää, ja yhä useamman organismin dna tunnetaan.

Aivan viime vuosina tutkijat ovat oppineet myös editoimaan käytännöllisesti katsottuna minkä tahansa solun dna-koodia halvalla ja luotettavalla menetelmällä.

Niin sanottu CRISPR–Cas9-geenieditointitekniikka sai tänä vuonna tunnustusta maailman johtavilta tiedelehdiltä, yhdysvaltalaiselta Sciencelta ja brittiläiseltä Naturelta.

Science valitsi menetelmän vuoden 2015 tieteelliseksi läpimurroksi. Science julkaisee joka vuoden viimeisessä numerossaan vuoden tieteellisen läpimurron sekä listan muista hyvin tärkeistä löydöksistä. Nykyään Nobel-palkinnot myönnetään usein vasta vuosikymmeniä läpimurron jälkeen. Science-lehden tunnustus sen sijaan seuraa tieteen kehitystä lähes reaaliajassa ja ennakoi tulevia nobelisteja.