Ei mikään maaottelu

Koronapandemia etenee kuin metsäpalo, sanoo epidemiologian professori Pekka Nuorti. Toista aaltoa ei välttämättä tule koskaan.

tiede 01.07.2020 12:20
karoliina paananen
Hoivakodissa Ruotsin Nödingessä tehtiin erityisjärjestelyjä, jotta asukkaat voisivat tavata omaisiaan turvallisesti.
Hoivakodissa Ruotsin Nödingessä tehtiin erityisjärjestelyjä, jotta asukkaat voisivat tavata omaisiaan turvallisesti. © THOMAS JOHANSSON/TT NYHETSBYRÅN/LK

Asiantuntijat ovat koronapandemian edetessä varoitelleet toisesta aallosta. Nyt näyttää siltä, että tauti etenee toisin kuin odotettiin.

Erityisesti Ruotsissa on pyritty hyödyntämään laumaimmuniteettia. Siinä ajatuksena on, että jos riittävän moni sairastaa lievän taudin ja saa sairauden myötä vastustuskyvyn, toinen aalto heikkenee.

Kun muissa Pohjoismaissa siirryttiin poikkeusaikaan ja suljettiin ravintoloita, ruotsalaisviranomaiset tekivät vasta-ainetestejä tarkoituksenaan selvittää väestön immuniteetin astetta.

Lähestymistapa juonsi aiemmista influenssapandemioista, kertoo epidemiologian professori Pekka Nuorti Tampereen yliopistosta.

Virus on niissä saattanut hävitä keväisen leviämisen jälkeen kesäksi ja palannut syksyllä, entistä tappavampana. Niin kävi syksyllä 1918 espanjantaudin kanssa.

Sisältö