Auringonpimennys polttaa suojattomaan silmään palovamman

Teksti
Stt
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
auringonpimennys

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa odottaa Helsingin Kaivopuiston tähtitornille perjantaina puolen päivän tienoilla paljon hyvin suojautuneita auringontutkailijoita. Osittaistakaan pimennystä ei saa katsoa ilman järeää suojautumista.

Kuu Auringon edessä. Auringonpimennyksen ensihetkiä Noyonissa Ranskassa 11. elokuuta 1999.

Ennen laserkirurgiaa Saksassa keksittiin hoitaa silmäsairauksia auringonsäteillä.

Sairaalan katolla potilaan silmiin johdettiin auringonsäteitä, jotka polttivat pois silmän vaurioituneet verisuonet. Temppu oli hoksattu, koska juuri ollut auringonpimennys oli aiheuttanut ihmisille silmävammoja.

Vastaavia toimenpiteitä ei suositella harrastettavaksi perjantaina, kun aurinko pimenee Suomessa osittain. Osittaisessa auringonpimennyksessä kuu ei peitä aurinkoa kokonaan.

Auringon säteily on osittain peitettynäkin yhtä voimakasta kuin normaalisti, ja suoraan siihen tuijottaminen tuntuu epämiellyttävältä.

Silti aina kun jossain on auringonpimennys, sairaaloihin tulee sen vuoksi jokunen silmäpotilas, kertoo silmätautiopin professori Tero Kivelä Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Osittaistakaan pimennystä ei saa katsoa ilman järeää suojautumista. Tulos voi olla palovamma.

“Se voi tulla kymmenessä sekunnissa ja heikentää näköä pysyvästi”, Kivelä toteaa.

Vaikka kirkkauden saisi himmennettyä, lämpösäteily pääsee kehnojen suojien läpi ja vaurioittaa näkevää verkkokalvoa silmänpohjassa.

Jos silmän lämpötila kohoaa yli 60 celsiusasteen, se vahingoittaa silmän uusiutumattomia valoaistinsoluja. Syntyy pieni, pysyvästi sokea kohta.

“Se syntyy juuri siihen kohtaan silmää, jolla esimerkiksi luetaan pientä tekstiä”, Kivelä kertoo.

Unohda cd-levyt

Eniten aurinkoa peittyy perjantaina Utsjoella, jossa kuu peittää auringosta neljä viidesosaa. Helsingissä auringosta peittyy noin puolet. Pimennys on suurimmillaan noin kymmentä vaille yksi iltapäivällä.

Taiteltu filmi ja noettu lasi ovat silmälääkärin mielestä epävarmoja suojakeinoja. Cd-levykään ei kelpaa, sillä se päästää haitallista lämpösäteilyä lävitseen. Kiikareilla pimennystä ei saa katsoa lainkaan.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa suosittelee kotikonstiksi vahvimpia, merkinnän 14 hitsauslaseja. Myös sen omat suojalasit ovat menneet perjantaita odotellessa kuin kuumille kiville.

Kolmenlaisia pimennyksiä

Täydellinen: Kuu peittää auringon kokonaan. Perjantaina pimennysvyöhyke kulkee Grönlannin, Kanadan, Venäjän, Mongolian ja Kiinan kautta.

Osittainen: Kuu peittää auringon vain osittain. Näkyy aina täydellisen pimennysvyöhykkeen molemmin puolin.

Rengasmainen: Näkyy kuun ollessa ellipsimäisen ratansa kauimmaisessa kohdassa. Auringosta peittyy vain keskiosa.

Teksti Aino Pekkarinen, STT

Kuva Jerome Delay / AP / Lehtikuva