Tyrvään Pyhän Olavin kirkon maalareille kirkon kulttuuripalkinto

Kulttuuri 8.12.2009 16:31
tyrvään pyhän olavin kirkko Pyhän Olavin kirkon taideteosten valmistumista juhlittiin 15. elokuuta 2009. Seuraavana päivänä arkkipiispa Jukka Paarma toimitti kirkon käyttöönottomessun. Kuva Petri Kaipiainen.

Kirkon kulttuuripalkinnon ovat saaneet Tyrvään Pyhän Olavin kirkon uusien maalausten tekijät, taidemaalarit Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala.

Kirkkohallitus jakoi palkinnon Lavoselle ja Rauhalalle tunnustuksena Pyhän Olavin kirkon maalausten ja kuvaohjelman toteutuksesta. Se on vahva puheenvuoro kuvataiteen asemasta kristillisessä julistuksessa ja todistuksessa.

1500-luvulla valmistunut Pyhän Olavin kirkko joutui tuhopolton kohteeksi vuonna 1997, minkä jälkeen kirkko restauroitiin uudelleen käyttöön. Kuvataiteelliset maalaustyöt tehtiin vuosina 2005-2009.

Lavonen ja Rauhala ovat maalanneet kirkkoon 101 työtä, ja niiden pohjana ovat 1700-luvun kuva-aiheet. Kirkkosalissa on nyt kuvia apostoleista, viimeisestä tuomiosta, Kristuksen kärsimystiestä, luomiskertomuksesta ja paratiisista.

”Kuvien edessä moderni ihminen asettuu vuoropuheluun kristillisen uskon koko perinnön ja syvimmän sisällön kanssa, Raamatun, Vanhan ja Uuden Testamentin, luomisen ja Jumalan ihmiseksi tulon salaisuuksien, elämän kaikkein perustavimpien kysymysten kanssa”, kirkon kulttuuripalkintoryhmä toteaa.

Katso kuvakertomus maalausten synnystä.

Lisää aiheesta:

Miltä näyttää usko (SK 15-16/2006; pdf)

Luomisen arki ja henki (SK 51-52/2007; pdf)

Kirkko paloi, kirkko syntyi (SK 33/2009; pdf)