Legendaarinen Rymy-Eetu alkaa SK:ssa

Kulttuuri 9.3.2007 13:16

Professori Erkki Tantun sarjakuva Rymy-Eetu alkaa ilmestyä jälleen, nyt Suomen Kuvalehdessä. Tantun syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta, ja juhlavuoden kunniaksi Suomen Kuvalehtijulkaisee värillisiä Rymy-Eetuja 55 vuoden takaa.

Rymy-Eetua julkaistiin eri lehdissä yli neljänkymmenen vuoden ajan. SK:ssa julkaistavat sarjakuvat ovat Kansan Kuvalehdestä. Niissä Rymy-Eetu on tuttu itsensä: joviaali suomalaismies, jolle sattuu ja tapahtuu. Legendaarisen maineen sarja sai sota-aikana Hakkapeliitta-lehdessä, jossa ”ryssän kauhu” Rymy-Eetu taisteli voitokkaasti rintamalla.

rymy-eetu
SK:ssa julkaistavat sarjakuvat ovat ensimmäiset Rymy-Eetut, jotka Tanttu teki ns. kaksiväritekniikalla.

Ensin taiteilija piirsi mustalla tussilla sarjakuvan, johon hän veti vesivärillä tai värikynällä värimallin. Kirjapaino loihti halutut värit vihreällä ja oranssilla, jotka painettiin mustan päälle. Näitä sarjoja ei ole aikaisemmin julkaistu uudelleen.

Erkki Tanttu (1907–85) muistetaan sananparsien ja kirjojen kuvittajana sekä taidegraafikkona. Tanttu piirsi lähes 2 000 Rymy-Eetu-sarjakuvaa 1930–73. Kansan Kuvalehden ja Hakkapeliitan lisäksi sarjaa julkaistiin Nuoressa Voimassa, Radiokuuntelija-Antennissa ja Käytännön Maamiehessä.

Rymy-Eetu-nimi on peräisin pakinoitsija Valentinilta eli Ensio Rislakilta, joka aikoinaan parodioi Pentti Haanpään tyyliä: ”Rymy-Eetun räkäinen käsi tarttui leivänkannikkaan, jolla oli ruskea naama.” Tästä nimen Tantun sarjakuvalle nappasi Kansan Kuvalehden päätoimittaja Ilmari Turja 1930.

Rymy-Eetu-sarjakuvista koostettiin aikoinaan myös vihkoja, joihin kirjailija ja Tantun työtoveri Tauno Karilas kirjoitti riimit. Muutama sota-ajan vihkosista kiellettiin rauhan tultua neuvostovastaisina. Alkuperäisissä sarjoissa riimejä ei ollut, joten niitä ei myöskään ole SK:ssa julkaistavissa sarjakuvissa.

Suomen Sarjakuvaseura palkitsi Erkki Tantun Puupää-hatulla 1982.

Kansan Kuvalehti jututti Erkki Tanttua numerossa 1/1951.