Tunnettu tanssiryhmä liittyy viranomaisen uhmaajiin – Kulttuuripomot ryöpyttävät avia: ”Pitäisi saattaa jokainen ihminen paskahuussiin!”

Kansainvälistä mainetta niittänyt Tero Saarinen Company aikoo perjantaina rikkoa aluehallintoviraston määräyksiä. Espoon kaupunginteatterin johtajan mukaan "kiertoreittejä on ideoitu".
Kulttuuri 18.8.2021 20:27
Tero Saarinen Company esiintyy perjantaina ja lauantaina Helsingin Kaapelitehtaalla. © Carl Thorborg

Suomen kulttuuriviennin kärkinimiin kuuluva tanssiryhmä Tero Saarinen Company aikoo uhmata perjantain esityksessään Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) määräyksiä.

Tanssiryhmä liittyy samaan kapinarintamaan Suomen Kansallisoopperan ja Viirus-teatterin kanssa. Molemmat ovat jo kertoneet julkisuudessa, etteivät aio noudattaa viranomaisen vaatimuksia katsomoiden pilkkomisesta lohkoihin.

Aluehallintovirasto ilmoitti kiristyvistä kokoontumisrajoituksista 12. elokuuta. Uuden määräyksen mukaan sisätiloissa järjestettävissä tilaisuuksissa on oltava useita katsomolohkoja, joissa kussakin voi olla 25 henkilöä. Lohkojen välille on järjestettävä suojavyöhyke, ja jokaiselle lohkolle tulee olla omat kulkureitit, palvelut, saniteettitilat ja henkilökunta.

Rajoitukset astuvat voimaan perjantaina 20. elokuuta ja ovat voimassa 12. syyskuuta saakka.

”Ei lohkoja”, toteaa Tero Saarinen Companyn toiminnanjohtaja Iiris Autio yksikantaan.

”Olemme päätyneet samaan kuin Kansallisooppera eli pidämme kiinni tartuntatautilain mukaisista turvaväleistä, jotka meille annettiin aikaisemmassa ohjauksessa keväällä ja joiden mukaan olemme tehneet lipunmyyntijärjestelyt ja muut.”

 

Etelä-Suomen aluehallintoviraston johtaja Kristiina Poikajärvi on jo ehtinyt uhkailla kaikkien julkisten kokoontumisten kieltämisellä, jos määräyksiä ei noudateta.

Tero Saarinen Companyn Autio luottaa siihen, että sosiaali- ja terveysministeriöltä (STM) olisi huomenna torstaina tulossa ohjauskirje, jolla aluehallintoviraston määräys kumotaan. STM antoi tiistaina vastaavan paimenkirjeen aluehallintoviranomaisille koskien nuorten ja lasten harrastustoimintaa.

Jo valmiiksi sekavaa tilannetta mutkistaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston tämänpäiväinen ilmoitus, että se aikoo aiemmasta paimenkirjeestä huolimatta pitää kiinni lasten ja nuorten rajoituksista. Virastosta kerrottiin myös, että vaikka se saisi STM:n yleisötapahtumia koskevaa ohjausta torstaina, se ei arvioi päätöksiään uudelleen ainakaan tällä viikolla.

”Käsityksemme mukaan avin vaatimus lohkoista ei ole tartuntatautilain mukainen”, Iiris Autio sanoo.

”Se ei perustu mihinkään eikä se myöskään edistä terveysturvallisuutta.”

Tero Saarinen Companyt Transit-esitys saa ensi-iltansa torstaina 18. elokuuta osana Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoa. Tanssiryhmä järjestää perjantain ja lauantain esitykset Helsingin Kaapelitehtaalla itse, koska Juhlaviikot perui loppuohjelmistonsa.

Autio sanoo, että lohkoja ei nähdä myöskään lauantain esityksessä.

 

Espoon kaupunginteatterin johtaja Erik Söderblom kuvaa tilannetta groteskin naurettavaksi.

”Käynnissä on jonkinlainen La Danse Macabre (kuolemantanssi), missä avit, hallitus, STM ja THL tanssivat keskenään, ja koko kulttuurikenttä muodostaa taustalle Corps de ballet’n (balettikuoron).”

Söderblomin mielestä Etelä-Suomen aluehallintoviraston lohkopäätös on joko ”sabotaasia” tai täydellistä ymmärtämättömyyttä siitä, miten yleisötapahtuma toimii.

Söderblom kertoo, että Suomen Kansallisteatteri, Suomen Kansallisooppera, Helsingin kaupunginteatteri, Espoon kaupunginteatteri, Tampereen työväenteatteri, Tampereen teatteri ja Turun kaupunginteatteri panivat heinäkuussa pystyyn oman työryhmänsä kulttuurisyksyn pelastamiseksi.

Ryhmän edustajat tapasivat tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk) vajaa kaksi viikkoa sitten.

Söderblomin mukaan he ilmoittivat tapaamisessa Kurviselle, että elleivät koronaviranomaiset pysty kahdessa viikossa tuomaan selkeää ratkaisua syksyn näytöksiin, jokainen teatteri toimii niin kuin katsoo parhaaksi.

”Ja juuri tätä Kansallisooppera nyt toteuttaa.”

Espoon kaupunginteatterin seuraava esitys on tiistaina 24. elokuuta. Fidelio-ooppera on yhteistuotanto Tapiola Sinfoniettan kanssa ja toteutetaan yhteistyössä Espoon kulttuurikeskuksessa.

Espoon kulttuurikeskus on virasto, joka päättää, miten sen tiloissa toimitaan. Teatteri ei siis voi tiistaina ryhtyä rikkomaan määräyksiä.

Se toteutuuko esitys lainkaan, on kuitenkin vielä täysin auki. Söderblomin mukaan määräykset edellyttäisivät heitä hankkimaan kulttuurikeskuksen aulaan bajamajoja.

”Lisäksi pitäisi olla työntekijöitä saattamaan jokainen ihminen paskahuussiin ja sieltä takaisin!”

”Ensinnäkään niitä kakkaloita ei sinne mahdu ja toiseksi, meillä ei ole varaa tällaiseen järjestelyyn koska saamme ottaa sisään vain 130 ihmistä”, Söderblom sanoo.

Harjoitukset ovat käynnissä, mutta jos rajoitukset ovat vielä tiistaina voimassa, esitystä ei voida johtajan mukaan järjestää.

”Se olisi sääli, sillä kyseessä on mainio ooppera, joka kertoo kansalaisoikeuksista.”

 

Espoon kaupunginteatterin omalla näyttämöllä seuraava ensi-ilta on Maria Jotunin Kultainen vasikka 22. syyskuuta.

”Vaadimme ja edellytämme, että tilanne on ratkaistu siihen mennessä niin, että voimme myydä kaikki paikat täyteen.”

Söderblom sanoo, että teattereilla on heikot edellytykset ryhtyä rikkomaan lakia, mutta erilaisia kiertoreittejä on ideoitu.

”Minä ehdotan, että teattereiden pitäisi lähteä toteuttamaan asiaa yhteistyössä yleisön kanssa.”

Suurimmalla osalla teatteriin haluavista on kaksi rokotusta. Tapahtumajärjestäjät eivät voi ainakaan toistaiseksi vaatia ovella koronapassia, mutta ne voivat esittää toiveen, että yleisön jäsenet toisivat sen vapaaehtoisesti mukanaan.

”Kannustan kaikkia teattereita ottamaan järjen käteen ja tekemään viisaita paikallispäätöksiä.”

 

Helsinkiläisen Savoy-teatterin johtaja Päivi Loponen-Kyrönseppä kertoo arvostavansa Kansallisoopperan uhmakkuutta, mutta toteaa, että Savoylla ei ole vastaavaan ulostuloon mitään mahdollisuutta.

Savoy-teatteri kuuluu Helsingin kaupungin kulttuuripalveluihin, joten kaupungin virkamiehet määrittelevät sen linjaukset.

”Suuri toive on tietysti se, että avin määräykset vielä muuttuisivat”, Loponen-Kyrönseppä sanoo.

”Taloudellisesti tilanne on aivan mahdoton, mutta terveysturvallisesti sen ei tarvitsisi olla sitä lainkaan. Nykyiset määräykset vaan tekevät kaikesta monimutkaista ja hankalaa.”

Savoy-teatterissa ei ole järjestetty yleisötilaisuuksia marraskuun 2020 jälkeen. Syyskuun 1. päivänä teatterissa saa ensi-iltansa West Side Story. Sen lipunmyynti on tällä hetkellä keskeytetty.

”Mutta onhan tässä vielä kaksi viikkoa aikaa”, Loponen-Kyrönseppä toteaa sarkastisesti ja selittää, että normaalitilanteessa myyntiaika voi olla kaksi vuotta.

”Meidän on pakko odottaa vahvistuksia ja selvityksiä. Jos tilanne ei muutu, aika pieni osa lipun ostaneista pääsee valitettavasti paikalle.”

Miten käy tapahtuma-alalle, jos korona-pandemia jatkuu vielä vuosia, Loponen-Kyrönseppä kysyy.

”Ei näytä siltä, että tämä olisi riittävän kiinnostava ala, jonka toimintaedellytykset hoidettaisiin viranomaisten ja poliitikkojen toimesta jollain järkevällä tavalla kuntoon.”