Televisio on kuollut, kauan eläköön tv-virta!

Esseekokoelma kartoittaa suoratoistosarjojen aikakauden kokemuksia.

esseitä
Teksti
Niina Holm
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kaisu Tervosen toimittama 13 katseluasentoa on monipuolinen ja raikas esseekokoelma television ja tv-sarjojen merkityksistä ja tunne- ja kulttuurivaikutuksista. Kirjoittajat ovat kulttuurijournalismin eliittiä, milleniaaleja tai vähän vanhempia toimittajia, kirjailijoita ja tutkijoita.

Kirjoituskokoelman esseitä yhdistää puhe tunteista ja affekteista. Kirjoittajat eivät löydä käyttöä postmodernille ironiselle vastaanotolle. Tv-virralle altistutaan mieluummin vilpittömästä ja tietoisen henkilökohtaisesta näkökulmasta. Sarjat ja niiden hahmot menevät ihon alle, jopa tiedostamattomaan. Tässä on television imu ja voima.

Tyhjältä vaikuttanut tosi-tv-sarja Love Island päihdytti ja lohdutti Carmen Baltzaria vaikeassa vaiheessa niin, että hän katosi sarjan maailmaan hetkeksi kokonaan. Sittenkin, vaikka sarja aluksi etoi.

Laadukas, uutta luova televisio voi tarjota syvällisiä oivalluksia ihmiskokemuksesta, kuten Silvia Hosseinille kävi Rectify-sarjan kanssa. ”Maailma tarvitsee myötätuntoa enemmän kuin peilejä”, Hosseini kirjoittaa. Surua hyökyvä draamasarja meni omalle katselulistalleni.