Julmia leikkejä, lumoavaa proosaa

Matias Riikosen romaanissa lasten leikit eivät ole vain välivaihe matkalla aikuisuuteen.

romaani 19.08.2021 18:00
Tommi Melender

Matias Riikonen (s. 1989) kirjoittaa uudessa romaanissaan poikien sotaleikeistä kuin maailman tärkeimmistä asioista. Tuloksena on mainio teos, suomalaisen nykyproosan parhaimmistoa.

Matarasta puuttuu aikuisperspektiivin latistava vaikutus. Sen sivuilla seikkailevat esi- ja varhaisteinit eivät typisty viattomiksi nassikoiksi tai kurittomiksi nulikoiksi. Romaani tekee oikeutta heidän rikkaalle sisäiselle ja sosiaaliselle elämälleen.

Pojat luovat metsän keskelle valtion, jolla on senaatti, oikeuslaitos, armeija ja talousjärjestelmä. Esikuvana toimii antiikin Rooma. ”Ave Matara!”, kuuluu valtiota kunnioittava tervehdys.

Se, että miekat ovat puuta, toogat lakanakangasta ja denaarit muovinriekaleita, on pojille sivuseikka. Kuten myös lukijalle. Riikosen proosassa on samanlaista kerronnan lumoa kuin vanhan ajan seikkailuromaaneissa. Sen maailmaan heittäytyy mielellään.

Valinnat
Levy

Vuonna 1998 ilmestynyt levy julkaistaan uudestaan vinyylipainoksena.

tietokirja

Federico Fellini – Uneksijan sirkus -kirja analysoi tarkasti italialaisikonin elämää ja elokuvia.

kulttuuripolitiikka

Oulussa arvioidaan, että kulttuuripääkaupunkivuoden hinta voi nousta 60 miljoonaan euroon. Mitä tittelistä jäi käteen Helsingille ja Turulle?

tietokirja

Suomalaisen bluesin juurille hakeudutaan kaukaa, Tapio Rautavaaran, Kauko Käyhkön ja Martti Innasen kautta.

sarjatärpit

Lior Raz ja Avi Issacharoff saivat uuteen sarjaansa mukaan myös amerikkalaiset.

Sisältö