Mikä meitä liikuttaa?

Viha. Pelko. Inho. Häpeä. Filosofi Sara Ahmed tutkii tunteiden karttumista ja tarttumista.

tietokirja 24.08.2018 06:00
Maaria Ylikangas
Sara Ahmed: Tunteiden kulttuuripolitiikka. Suom. Elina Halttunen-Riikonen. 300 s. niin & näin, 2018.
Sara Ahmed: Tunteiden kulttuuripolitiikka. Suom. Elina Halttunen-Riikonen. 300 s. niin & näin, 2018.

Yksilö kokee tunteet, mutta ne eivät ole hänen ominaisuuksiaan. Ne käyttäytyvät kuten pääoma Karl Marxin teorioissa: tunne liikkuu ihmisten välillä, se kasautuu ja kasvaa. Yhteisöillä on tunteita. Viha ja pelko luovat sosiaalista todellisuutta, koska ne ovat toistuvien puheiden, siis yhteisön kielen tuottamia.

Brittiläis-australialaista kulttuurintutkija Sara Ahmedia kiinnostaa intohimo, joka synnyttää ja voimistaa tunteita. Viha ja rakkaus sisältävät samankaltaista kiintymistä kohteeseensa. ”Viha saa kiinnittymään toisiin voimallisesti ja kielteisesti.”

Keskeistä Tunteiden kulttuuripolitiikassa on tunteiden irrottaminen yksilöpsykologiasta. Ne liitetään kulttuuriin ja yhteisöllisyyteen. Ahmed tarkastelee tunteita ihmisten välillä tekstiesimerkkien avulla. Psykiatri, filosofi Frantz Fanonin kuvaus pelon kohteena olemisesta havainnollistaa, miten tunteet leviävät. Fanonin tapauksessa valkoisen pikkupojan värilliseen filosofiin kohdistama pelko ympäröi myös mustan ruumiin, joka alkaa tuntea pelon omanaan. ”Musta ruumis alkaa tuntua mahdottomalta tai oleskelukelvottomalta.” Muiden toisenlaiset ruumiit voivat jopa uhata elämää ja sen uusintamista – kuten tapahtuu puheissa, jotka uumoilevat valkoisen etnisyyden loppua.

Valinnat
Runot

Runoja ja aforismeja loppukesään.

Romaani

Paimenidylliä toistetaan ja ironisoidaan.

ELOKUVA

Ian McEwan -filmatisointi tuntuu väsyneeltä.

romaani

Gaël Faye kuvaa heimosotaa lapsen kulmasta.

Kuvataide

Helsingissä esittäytyvällä digikollektiivilla on oma museo.

sarjatärpit

3 suoratoistopalvelujen helmeä.

Avainsanat
Sisältö