Pyrrhon ei sopinut koviksen muottiin

Mykistynyt mies johdattaa kapean länsimaisen mieskuvan alkulähteille.

romaani 12.03.2021 06:00
Virpi Alanen

On aina ilahduttavaa löytää valtavirtaproosan seasta jotain omalaatuista. Jukka Laajarinne ottaa aimo harppauksen oudon ja epätavallisen puolelle kertoessaan antiikin aikana eläneen henkilön fiktiivisen elämäkerran.

Useinhan nykykirjallisuus on tässä tyylilajissa löytänyt tarinallistettavan päähenkilön suhteellisen läheltä historiasta, mutta Laajarinteen romaanin päähenkilö on skeptikko Pyrrhon, joka eli noin 360–270 eaa.

Pitkästä ajallisesta etäisyydestä huolimatta hän löytää henkilöönsä ironisen viiltävää samastumispintaa nykyajassa elävälle. ”Millainen oli maailma, jossa järkensä menettäminen oli viisainta, mitä ihminen voi tehdä?”, kirjailija kysyy.

 

Muodoltaan Mykistynyt mies on kirjallinen kuriositeetti, joka hyödyntää myös hyvin vanhaa kirjallista tyylilajia, pseudokäännöstä. Jo esipuheessa kirja leikittelee fiktiivisen tasoilla eli vihjailee, ettei lukija voi luottaa kerrottujen asioiden olevan totta: kirjailija selittää elämänsä suistuneen raiteiltaan parin unohtuneen kirjastolainan takia.

Valinnat
Romaani

Natalia Ginzburgin Kieli jota puhuimme palaa Italian fasisimin vuosiin

tietokirja

Saatan kuolla jo rajalla sisältää paljon uutta tietoa, mutta kokonaisuus jää hieman sekavaksi. 

elokuva

Oscar-palkitun Bryan Fogelin dokumentti The Dissident joutui odottamaan levitystä epäilyttävän pitkään.

musiikki

Toimittajana tunnettu Pekka Lainen sai levynteossa apua Agents-kitaristi Esa Pulliaiselta.

muotoilutärpit

3 ajankohtaista designpoimintaa.

Sisältö