Keskiaika päättyi 1981

Pimeä vuosikymmen taustoittaa suomettumisen oudot kuviot.

Tietokirja 21.10.2021 18:00
MATTI SIMULA

Vaikka 1970-luku on ajallisesti lähellä, se on henkisesti kaukana kuin keskiaika. Poliittisen historian dosentti Ville Pernaan opiskeluaikaisen professorin letkautus sopisi hänen teoksensa motoksi.

Pernaa keskittyy ”pitkään 1970-lukuun”. Pimeä vuosikymmen alkaa Tšekkoslovakian miehityksen ja Vanhan valtauksen vuodesta 1968. Se päättyy 1981, jolloin presidentti Urho Kekkonen luopui vallasta.

Omituisena aikana Suomi sekä suomettui että lännettyi. Vapaakauppasopimus EEC:n kanssa tehtiin 1973, mutta länsiloikka edellytti Neuvostoliiton lepytystä. YYA-sopimus uusittiin kauan ennen kauden päättymistä. Kansalta vietiin oikeus äänestää presidentistä, Kekkonen sai jatkoajan poikkeuslailla.

Kirja ei tuo suurta lisätietoa 1970-luvun politiikasta, yliopistomaailmasta tai nuorisokulttuurista. Sen sijaan siinä on kosolti mielenkiintoisia, aiemmin tunnettuja ilmiöitä taustoittavia ja syventäviä, jopa koomisia havaintoja. Erityisen antoisia ovat Pernaan käyttöönsä saamat, ennen salatut suojelupoliisin arkistotiedot.

Valinnat
Elokuva

Junaelokuvassa tärkeintä ei ole päämäärä vaan kohtaaminen.

Tietokirja

Hervannan lähiöelämää avaava Naapurusto ei ole tavallinen kirja.

Näyttely

Maan suurin taidepalkinto täyttää 30 vuotta.

Tietokirja

Verikoirat-ryhmä teki salamurhia ja pommi-iskuja sortokauden Helsingissä.

muotoilutärpit

Kolme poimintaa designin maailmasta.

Sisältö