Kanava: Lauri Nurmen Jussi-Halla-aho -elämäkerta osoittaa, ettei mestarilla ole vaatteita

Arvio: Historian roskatynnyreistä löytyy lukuisia mestareita, joiden älyä oma aika ylisti, kirjoittaa Veli-Pekka Leppänen Kanava-lehdessä.
Kirjat 8.2.2021 14:02
Veli-Pekka Leppänen
Toimittaja Lauri Nurmen kirjoittama perussuomalaisten puheenjohtajasta Jussi Halla-ahosta kertova kirja, Jussi Hallla-aho Epävirallinen Elämäkerta, kuvattuna eduskunnassa Helsingissä 14. lokakuuta 2020.
© Markku Ulander / Lehtikuva

Veli-Pekka Leppäsen arvio Lauri Nurmen kirjasta Jussi Halla-aho. Epävirallinen elämäkerta (Into 2020) on ilmestynyt alun perin Kanava-lehden numerossa 1/2021. Suomen Kuvalehti julkaisee Kanavassa ilmestyneitä tekstejä verkossa.

 

Jussi Halla-aho (s. 1971) nauttii melkoista kansansuosiota ja sitäkin kummallisempaa kulttimainetta. Suomessahan on tuiki harvinaista, että fanit kutsuvat jotakuta kuolevaista ”Mestariksi”.

Ulkopuolista se lähinnä huvittaa – semminkin, kun kaveri muistuttaa verovirkamiestä 60-luvulta. Vaan ehkä siinä piileekin sitä ajatonta charmia, heijastumaa puhtaan menneisyyden Suomesta.

Lauri Nurmen kirjoittaman Epävirallisen elämäkerran jälkeen täytyy yhä syvemmin perustein oudoksua Halla-ahon asemaa. Kirja selvittää miehen taustan ja keskeiset toimet niin hyvin kuin nykylähteet sallivat. Osoittautuu, että yhteiskunta-ajattelijana Halla-aho on suppeakatseinen yhden asian mies ja kirjalliselta ilmaisultaan piirikunnallisen sarjan tyylitaituri. Puhujataidot voimme havaita tv:stä harva se päivä.