Elävä kieli muuttuu käytössä

Ville Eloranta ja Lotta Jalava tarjoavat kielihistoriallisia herkkupaloja ja katsauksia muuttuvaan kieleen.

Tietokirja 22.07.2021 18:00
Virpi Alanen

Suomen kielen puhujat suhtautuvat yleensä kieleen uteliaasti ja käyttävät sitä kekseliäästi. Ei tarvitse olla kielen ammattilainen ihmetelläkseen sanojen merkityksiä ja alkuperää.

On tärkeää, että saatavilla on yleistajuisia tutkimustietoon perustuvia kirjoja suomen kielestä. Ville Eloranta ja Lotta Jalava ovat halunneet laatia yleistajuisen ja viihdyttävän, kuitenkin laaja-alaisen tietokirjan, ja onnistuvat tavoitteessaan hyvin.

Sana sanasta on laadukasta populaaria tietokirjallisuutta, jollaista julkaistaan suomen etymologian alalta niukasti. On hyvä, että tutkimustieto kielestä päätyy kaikkien käyttöön.

 

Sana sanasta -teoksen teksti on tiheän tietopitoista. Ahmittavaa riittää suomen kielen yksityiskohtia ja historiallisia herkkupaloja rakastavalle lukijalle. Tosin teksti on sen verran tuhtia, ettei se sovellu aivan kerralla luettavaksi. Merkitystiheä teksti sopii lukijalle, joka nauttii tehokkaasti pakatusta tiedosta, mutta toisinaan se tuntuu jo kiiruhtavan seuraavaan aiheeseen, kun olisin vielä halunnut lisätietoa jostain sanasta.

Valinnat
Kuvataide

levy

ooppera

Innocence vastaa korkeisiin odotuksiin komeasti.

Levy

Sarjatärpit

Sisältö