Juuri sopivan rapeaa

Hapanjuureen leivottu vaalea leipä on herkullista, mutta vaatii leipojalta pitkää pinnaa.

Gourmet 15.02.2019 06:00
Mikko Numminen

Gateaun ylpeys on ruishapanjuureen leivottu G-leipä (kesk.). © Jarmo Wright

Rapea kuori, sisältä pehmeä ja hieman hapan. Leipää, jossa on aidon leivän maku.

Hapanjuureen leivottu vaalea leipä on saanut viime vuosina aikana runsaasti uusia ystäviä. Eliisa Kuusela hurahti siihen vajaat kolme vuotta sitten Oslossa.

”Oli kaunis kesäpäivä, ja otin voileivän lounaaksi. Puraisin ja olin ällikällä lyöty. Se oli parempaa kuin itse leipomani”, vuosia leivontaa harrastanut Kuusela kertoo. ”Kävelin siltä istumalta leipomoon, josta sain mukaani juurta ja jauhoja. Sen jälkeen kaikki kävi nopeasti.”

Hapanjuurileivonnasta on tullut sairaanhoitajalle toinen työ. Hän kouluttaa sekä leipureita että harrastajia ja pyörittää perustamaansa 6 500 jäsenen Facebook-ryhmää. Lisäksi Kuuselalta on julkaistu kirja Leipävallankumous – Hapanjuuren paluu (Readme.fi, 2018).

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Valinnat
Viini

3 muodikasta alkuviiniä.

Drinkit

Alkoholiton Seedlip on mocktailien ”terävä” vaihtoehto.

Runot

Miira Luhtavaara laajentaa arkikokemuksia kielen äkkisyvään avaruuteen.

Runokokoelma

Pohdiskelevissa runoissa ihminen on kielensä vanki.

kuvataide

Salla Tykän kuvat kertovat, kuka käskee.

tietokirja

Amerikkalaistoimittajat paljastavat, kuinka Venäjä sai otteen Donald Trumpista.

Avainsanat
Sisältö