Uusi Hämähäkkimies Tom Holland, 21: ”Sain olla ylipuhelias, kömpelö ja muistella, millaista on olla 15-vuotias”

Tuoreessa Spider-Manissa Marvel vaikuttaa tavoittelevan toisenlaista tyyliä kuin useimmissa elokuvissaan.
Elokuva 5.7.2017 16:09

Harteilla on paljon.

Tom Holland näyttelee pääosaa elokuvassa, josta pitäisi tulla yksi vuoden suosituimmista. Kymmenien miljoonien katsojien ympäri maailmaa odotetaan menevän leffateatteriin vielä ennen tämän viikon sunnuntaita.

Viikonloppuna lasketaan, kuinka hyvin elokuva on taloudellisesti menestynyt.

Tosin päätös jatko-osasta on tehty jo aiemmin. Spider-Man: Homecoming aloittaa elokuvasarjan, jonka seuraava osa tulee teattereihin heinäkuussa 2019.

”Tämä on vähän James Bond -tyyppinen tilanne. Uusi Hämähäkkimies-elokuva tulee parin vuoden välein, eikä näyttelijän vaihdos ole kovin merkittävä asia”, Holland sanoo.

”Siitä puhutaan hetki, ja sitten taas tehdään leffaa ja mennään katsomaan sitä.”

Hän vaikuttaa rennommalta kuin moista vastuuta kantavan nuoren miehen luulisi olevan vähän ennen ensi-iltaa.

Barcelonalaisen hotellin 42. kerroksen kattosviitissä vitsaileva Holland on 21-vuotias britti, joka tuli kotimaassaan tunnetuksi Billy Elliott-lavamusikaalin tähtenä.

Elokuvissa hänet on aiemmin nähty esimerkiksi tsunamidraamassa The Impossible sekä James Grayn eepoksessa The Lost City of Z, joka ei ole vielä ehtinyt Suomeen.

Tällaisessa elokuvassa tähti ei ole suurin vetonaula. 

Toki Hollandin stressiä helpottaa tosiasia, ettei tällaisessa elokuvassa tähti ole suurin vetonaula. Kuten Bondia, yleisö menee katsomaan Peter Parkeria eli Hämähäkkimiestä, spektaakkelia ja tehosteita.

Tällä kertaa Parker on 15-vuotias koululainen.

”Siksi tämä on erilainen kuin kaikki aiemmat supersankarielokuvat”, Holland julistaa.

”Ei ole supertaituria, jotain miljardööriä, joka hallitsee kaiken, vaan 15-vuotias skidi, joka käy koulua, tekee läksyjä, rakentaa legoja parhaan kaverinsa kanssa – ja on salaa myös supersankari, jota ei oteta mukaan aikuisten porukkaan.”

Tosin Holland haluaa korostaa, miten tärkeä vuosina 2002–2007 hahmoa esittänyt Tobey Maguire oli hänen sukupolvelleen.

”Hän teki suuren vaikutuksen. Hän teki hahmosta rakastetun. Toivon, että minä pystyn samaan.”

 

Pelissä on myös elokuvastudion Sonyn talous. Viimeisin Sonyn jättihitti oli parin vuoden takainen Bond-seikkailu Spectre.

Sonyn ja Hollandin apuna on yksi viihdemaailman suurista brändeistä.

Vaikka Spider-Man on kuulunut sarjakuvakustantamo Marvelin tuoteperheeseen, vasta nyt elokuvahahmoa siirretään mukaan Marvel-elokuvien ketjuun. Siinä jokainen osa markkinoi toisia, koska hahmot vierailevat toistensa elokuvissa ja tarinat risteilevät keskenään.

Siksi Hollandin esittämä Hämähäkkimies esiteltiin nopeasti jo keväällä 2016 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Captain America: Civil War. Myös Spider-Man: Homecomingissa ovat mukana Iron Man eli Robert Downeyn Jr:n näyttelemä sarkastinen miljonääri Tony Starks ja Chris Evansin esittämä Kapteeni Amerikka.

Keskeiset sivujuonet kertovat, miten teinipoika Parker yrittää tehdä vaikutuksen Starkin johtamiin maailmankuuluihin supersankareihin – ja toisessa elämänpiirissään, luonnontieteisiin painottuvassa koulussa, kauniiseen tyttöön.

Homecomingin erottaa useimmista Marvel-elokuvista se, että jälkimmäinen juonne on tärkeämpi.

”Parker ja hänen ihastuksensa ovat niin hermona, ettei siitä mitään tule. Tässä ei ole romanssia”, Holland summaa.

Hänestä oli mukavaa esittää itseään selkeästi nuorempaa hahmoa.

”Sain muistella, millaista on olla 15-vuotias. Sain olla ylipuhelias ja kömpelö. Ei sitä ollut vaikea näytellä, koska olen sisäisesti ihan penska.”

Kun Peter Parker kohtaa The Avengerseja eli Starkin johtaman supersankariliigan hahmoja, hän on häkeltynyt ja innoissaan.

”Näyttelin kuin itse tapaisin heidät tosielämässä: vau! Olen yrittänyt ajatella Peter Parkin elämää oman elämäni kautta.”

Se että päähenkilö on teini, tekee tarinasta vähemmän mahtipontisen.

Hämähäkkimies esiteltiin sarjakuvassa vuonna 1962. Nyt, 55 vuotta myöhemmin, maailma on hyvin erilainen.

”Sinä olet se YouTuben tyyppi”, huutaa newyorkilaismies nähdessään sankarin kerrostalon katolla harjoittelemassa hyppyjään. Elokuva on juurrutettu tähän aikaan.

Tarinan Parker ei ole Daily Bugle -lehden valokuvaajaksi pääsevä nuori mies, kuten edellisissä tulkinnoissa. Siinä missä Parker aikoinaan liikkui filmikameran kanssa, leffan Parker tekee itsestään videoita, vaikka ei voi laittaakaan niitä itse nettiin.

Teinit kommunikoivat kännyköillä ja käyttävät sovelluksia.

”Some-aspekti on tosi hyvä tapa juurruttaa tarina nyky-yhteiskuntaan”, Holland sanoo.

”Se todistaa, että Parker on millenniaali. Nykyajan nuoret kuvaavat kaikkea ja koko ajan, Snapchatiin ja muualle. Kun jotain kiinnostavaa tapahtuu, otat kännykän ja alat kuvaamaan selfievideota.”

Se että päähenkilö on teini, ei tee tarinasta lapsellisempaa, vaan vain vähemmän mahtipontisen.

Vaikka mukana on muita supersankareita, elokuva ei ohjelmallisesti liity The Avengersien eeppisiin, avaruuteen ja toisiin ulottuvuuksiin asti liiteleviin seikkailuihin, eikä siinä ole suuren tuhon esittelyyn jumahtavia toimintajaksoja, kuten useimmissa Marvelin elokuvissa.

Tarkoitus vaikuttaisikin olevan nimenomaan erilaisen Marvel-tyylin tavoitteleminen ja kehittely miljardituottoja takovien The Avengers –linjan elokuvien rinnalle.

Ainakin kriitikoiden mukaan siinä on onnistuttu, sillä eri julkaisujen kritiikkejä tilastoivan Rotten Tomatoes -saitin mukaan peräti 93 prosenttia amerikkalaisarvosteluista on ollut positiivisia.

 

Mutta miltä tuntuu fyysisesti näytellä Hämähäkkimiestä?

”Puku on tiukka. Se on tiukka paikoista, joista sen ei minusta tarvitsisi olla, koska olen mies”, Holland heittää.

Hän paljastaa rentoudensa salaisuudeksi itsesuggestiotekniikan, jota hän alkoi opettelemaan 11-vuotiaana valmistautuessaan Billy Elliotin esittämiseen lavalla Lontoossa.

”Muutan jännitykseni innostukseksi. Innostus ja pelko ovat sama tunne eri tavoin kanavoituna. Vuosien ajan aina jännittäessäni vakuutin itselleni, että tästä tulee hauskaa, tämä on siisteintä ikinä. Nyt todella uskon siihen: esiintyminen on ihanaa. En pelkää sitä, enkä muutakaan.”

Holland kertoo, että tekniikassa on varjopuolensa.

”Joskus innostun liikaa. Se voi olla hankalaa. Pitää vain yrittää hillitä itsensä. Mutta muuten tämä on todella arvokas temppu, ja kannustan kaikkia varastamaan sen.”

Seuraavan kerran Holland pääsee innostumaan Peter Parkerina ensi vuonna, kun kakkososan kuvaukset alkavat. Jatkosta hän voi kertoa vain sen, ettei edes pahishahmoja ole vielä päätetty.

Mutta kuinka pitkäksi aikaa Marvelin elokuviin sitoudutaan? Holland vastaa sopimuksensa kestoa koskevaan kysymykseen silmää räpäyttämättä.

”Ikuisesti.”

Hän sanoo, ettei elämään kuulu enää vapaapäiviä.

”En tosiaan tiedä, kuinka pitkään tämä kestää. Vuosia.”

Olet myynyt sielusi Marvelille?

”Joo. Olen nyt heidän kultainen lapsensa.”

Spider-Man: Homecoming ensi-illassa 5. heinäkuuta 2017.