Myrkytetyllä maalla

elokuva 20.03.2020 06:00
Kalle Kinnunen
© Mary Cybulski / Focus Features

Todd Haynes on Yhdysvaltojen arvostetuimpia ohjaajia. Hänen tärkeitä elokuviaan ovat melodraama Kaukana taivaasta (2002) ja kuusi Oscar-ehdokkuutta saanut naisten rakkaustarina Carol (2015). Haynes on suurten tunteiden tyylittelijä ja taitava henkilöohjaaja, jonka elokuvissa on erityisen vahvoja naisrooleja.

Peitelty totuus näyttää poikkeukselta Haynesin uralla. 1990-luvun lopulta nykypäivään jatkuva tositarina seuraa juristin taistelua suuryritystä vastaan. Pääosaa, elokuvan mukaan elämänsä näille oikeusjutuille uhrannutta Robert Bilottia näyttelee Mark Ruffalo. Sivurooleissa nähdään Anne Hathaway ja Tim Robbins.

DuPontin kemiantehdas on myrkyttänyt vesistöä Länsi-Virginiassa. Eläinten epämuodostumat ja ihmisten syöpäkuolleisuus vaikuttavat nousseen rajusti. Ahkera Bilott saa selville DuPontin tienneen teflontuotannon päästöjen vaarat. Monialayrityksellä on suojelijoita valtiollisella tasolla.

Peitelty totuus on hyvän asian puolesta toteutettu tilaustyö. Tuotantoyhtiö on Participant Media, joka on painottanut yhteiskunnalliseen elokuvaan. Käsikirjoitus etenee tuttuja latuja, ohjaajan ja näyttelijöiden nimekkyyden huomioiden kuluneesti.

Silti Haynesin elokuva on aika vetävä. Tunnelma rakentuu hienovaraisilla keinoilla. Esimerkiksi Bilottin saapuminen saastuneeseen kaupunkiin on toteutettu kuin psykologisessa kauhuelokuvassa. Ilmassa leijuu selittämätön, ahdistava uhka.

Elokuva ei ole kertomus altavastaajan voitosta. Kun se varoittaa teflonyhdisteistä ja laajemmin ahneuden ympäristövaikutuksista, tilaa on vain varovaiselle optimismille. Lopussa palataan oikean Bilottin ja myrkkyjen uhrien vilahdusrooleihin näyttämällä ne peräti uusintoina. Tässä sankarit ovat, Haynes alleviivaa.

 

Todd Haynes: Peitelty totuus. Elokuvateattereissa. ★★★★★

Valinnat
Tietokirja

Ahvenanmaan historia opettaa, että ei kannata kuvitella tietävänsä tulevaisuutta.

tietokirja

Kittilän kunnallisdraama on uskomatonta luettavaa, mutta sopii vaikka oppimateriaaliksi.

lastenkirjat

ooppera

Antisankarin uudessa tulkinnassa on energiaa, mutta vivahteet häviävät päihteisiin ja elosteluun.

Kuvataide

levytärpit

Avainsanat
Sisältö