Uunottajat

Lama-Suomi tarvitsi äijäfarsseja ja niiden jatko-osia. Kilpailu komediamarkkinoista ei ollut leikin asia.

Spede Pasanen (kuva ylinnä, vas.) ohjasi vuonna 1987 ensimmäisen Uuno-farssinsa, kun yhteistyö Ere Kokkosen kanssa oli katkennut. Vesa-Matti Loiri, Elli Castrén, Tapio Hämäläinen ja Marjatta Raita olivat Uuno Turhapuro – kaksoisagentin tähdet. Ere Kokkonen (oik.) ohjasi Vääpeli Körmyä ja vetenalaisiä vehkeitä Mäntsälässä heinäkuussa 1991. Vasemmalla näyttelijä Heikki Kinnunen vääpeli Körmynä.
Spede Pasanen (kuva ylinnä, vas.) ohjasi vuonna 1987 ensimmäisen Uuno-farssinsa, kun yhteistyö Ere Kokkosen kanssa oli katkennut. Vesa-Matti Loiri, Elli Castrén, Tapio Hämäläinen ja Marjatta Raita olivat Uuno Turhapuro – kaksoisagentin tähdet. Ere Kokkonen (oik.) ohjasi Vääpeli Körmyä ja vetenalaisiä vehkeitä Mäntsälässä heinäkuussa 1991. Vasemmalla näyttelijä Heikki Kinnunen vääpeli Körmynä. © Ilpo Vainionpää/lk, Timo Hämäläinen/lk

Vääpeli Körmy -elokuvat kuvattiin yleensä heinäkuussa, mutta vuonna 1991 näyttelijä Heikki Kinnunen pukeutui univormuun ja väänsi huulensa sotilaalliseen asentoon jo kesäkuussa.

Ravintolassa kuvatussa kohtauksessa Uuno Turhapuro (Vesa-Matti Loiri) tekeytyi tarjoilijaksi ja huijasi Körmyltä käteistä oman laskunsa maksamiseen. Hotelli Marskiin sijoittuva tilanne nähtiin elokuvassa Vääpeli Körmy ja vetenalaiset vehkeet Körmyn näkökulmasta ja elokuvassa Uuno Turhapuro – Herra Helsingin herra Uunon näkökulmasta.

Ere Kokkonen ohjasi molemmat elokuvat ja onnistui yhdistämään niiden henkilöt ja tarinat. Nokkela juonikuvio oli myös diplomatian taidonnäyte, kahden kilpailevan komedialeirin välisen sovinnon sinetti.

Sisältö