Isä, joka lähetti tyttärensä pommibussiin – Samuel Maozin elokuva Foxtrot kertoo surusta, pelosta ja Israelista

Israelin kulttuuriministeri Miri Regev haukkui elokuvan Israel-vastaiseksi jo ennen kuin oli nähnyt sitä. Foxtrot saa Suomen-ensi-iltansa Sodankylässä.
Elokuva 13.6.2018 20:51

Elokuvaohjaaja Samuel Maoz vieraili Sodankylän elokuvajuhlilla kesäkuussa 2010. © ANTTI AIMO-KOIVISTO / Lehtikuva

Elokuvaohjaaja Samuel Maozin elämä muuttui peruuttamattomasti vuonna 1982. Hän oli 20-vuotias sotilas, kun hän ampui käskystä miehen Libanonissa.

Siitä päivästä hän teki elokuvan Libanon, joka kertoo sodasta, kaaoksesta ja tappamisesta nuorten sotilaiden silmin. Koko elokuva on kerrottu panssarivaunun miehistön näkökulmasta, pitkälti periskoopin läpi.

Vuonna 2009 valmistunut elokuva voitti Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon, ja se on harvoja Suomessakin tällä vuosikymmenellä levitettyjä israelilaiselokuvia.

Uudessa draamassaan Foxtrot Maoz purkaa toista kauhukokemustaan, joka sekin liittyy väkivaltaan ja Israelin valtioon. Taas hän käsittelee nuoria, lapsellisia ja aseistettuja miehiä, jotka paineen alla tekevät peruuttamattomia ja kauheita asioita.

Foxtrotin keskeinen inspiraatio oli kuitenkin Maozin elämän hirvittävin tunti. Se ei suoraan liity aseisiin tai armeijaan.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu