Ihmisyyden yöpuolella

Arvio: Kirjava lintu on runollisen näyttävä mustavalkoelokuva sodasta ja lapsesta.

Elokuva 06.11.2020 06:00
Kalle kinnunen
Petr Kotlár esittää koettelemuksiin ajautuvaa mykkää Joska-poikaa.
Petr Kotlár esittää koettelemuksiin ajautuvaa mykkää Joska-poikaa. © silver screen

Kirjavassa linnussa on kohtaus, jossa sotilas tekee hyvää, antaa mykälle pojalle (Petr Kotlár) ruokaa. Samalta istumalta sotilas ampuu siviilejä ja opettaa: silmä silmästä.

Václav Marhoulin kirjoittama ja ohjaama Kirjava lintu on runollisen näyttävästi mustavalkoisena toteutettu elokuva sodasta ja lapsesta. Marhoul on tarkovskinsa opiskellut ja kumartaa Elem Klimovin järisyttävän Tule ja katso -elokuvan (1985) suuntaan. Pohjana on Jerzy Kosinskin samanniminen romaani.

Elokuva on surrealistinen satu, jota ei pidä puna-armeijan sotilaiden ja natsien läsnäolosta huolimatta ottaa kirjaimellisena kuvauksena maailmansodasta. Ulkoinen tyyli on menneiden vuosikymmenien suomalaiselle agraarielokuvallekin ominaista nokinaama- ja paljas perse -naturalismia.

Linjakkainta on irvokkuus ja ihmisyyden alennustila. Tapahtuma-aika voisi yhtä hyvin olla montypythonmaisesti yli lyöty keskiaika. Sotilaat eivät ole pahempia kuin maaseudun tyhmät siviilit, jotka tavoittelevat omaa etuaan. Tšekkielokuvan kieleksi on valittu tapahtumapaikan hämärtävä interslaavi: ei synny mielikuvaa tietyn kansan leimaamisesta.

Päähenkilö on vanhemmistaan eksynyt noin kymmenvuotias juutalainen poika. Vaelluksellaan hän todistaa veritekoja ja joutuu itse mielikuvituksellisen väkivallan ja nöyryytysten kohteeksi. Yhä uusien hirveyksien todistajana katsojan reaktioksi jää, että tätä ei ollutkaan poikaparalle vielä tapahtunut.

Lars von Trierin vertauskuvalliset ja koomisuuteen asti julmat kärsimysnäytelmät ovat Marhoulin näkemyksen rinnalla kevyitä ja ketteriä. Trierin teoksista muistuttavat myös Udo Kierin ja Stellan Skarsgårdin roolit. Pienissä osissa nähdään myös Julian Sands, Harvey Keitel ja Barry Pepper.

Elokuvatyön rinnalla sotilasuraa tehnyt Marhoul ainakin varoittaa myötäilijöistä ja joukkojen hulluudesta. Nihkeyden ja raskaan symboliikan vastapainona sävy on usein myös vilpittömän herkkä, eikä sentimentaalinen loppu ärsytä. Jonkinlainen side poikaan syntyy.

Kirjava lintu (The Painted Bird, Tšekki/Slovakia/Unkari, 2019). Ensi-ilta 6.11. ★★★★★

Video: Kirjava lintu -elokuvan traileri. Lähde: Night Vision Distribution/Youtube.

Valinnat
Kirjat

Arvio: Kotimaisten trilleristien uutuuksissa ollaan natsien ja sään armoilla.

Kirjat

Arvio: Kaikki paitsi käveleminen on turhaa on lämminhenkinen esseekirja.

Musiikki

Korona kurittaa mutta myös inspiroi muusikoita.

tietokirja

Suomen lintutiede 1828–1974 käsittelee aihepiiriään monipuolisesti.

näyttelytärpit

Ismo Höltön kuvissa 1960-luvun Helsinki herää eloon.

Avainsanat
Sisältö