Ero on kauhua

Florence Pughin ja Jack Reynorin erosta tulee väkivaltainen.

Florence Pughin ja Jack Reynorin erosta tulee väkivaltainen.
Florence Pughin ja Jack Reynorin erosta tulee väkivaltainen. © Gabor Kotschy / A24

Midsommar on kertomus amerikkalaisesta nuorestaparista, joka matkustaa Ruotsin maaseudulle viettämään juhannusjuhlaa ystäviensä kanssa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Ari Aster on kehittänyt todellisuudesta irrallaan olevan pakanakulttuurin, jota muka yhä vaalitaan Pohjanmaan korkeudella.

Dani (Florence Pugh) toipuu perhetragediasta. Myös toinen kipeä prosessi on käynnissä: Danin ja Christianin (Jack Reynor) suhde on ohi, vaikkei kumpikaan sitä myönnä. Merkillisten juhannusrituaalien seuraaminen on ensin tervetullutta pakoa arjen ahdistavuudesta.

Tyylilaji on kauhu, mutta Aster välttää sen alleviivaamista. Asiat esitetään naama peruslukemilla, korkeintaan sormet ristissä selän takana. On helppo ymmärtää, miksi ohjaaja itse määrittelee elokuvansa komediaksi.

Midsommar on tahallisen hauska, koska se on absurdi. Kevyt se ei ole, vaikka kaikki tapahtuu kirkkaassa päivänvalossa.

Katsojan ei tarvitse tuntea ilmeisintä inspiraation lähdettä, Robin Hardyn vuonna 1973 ohjaamaa Uhrijuhlaa arvatakseen, että leppoisten maalaisten rituaaliin kuuluvat ennen pitkää ihmisuhrit. Hysteria väreilee jo ennen ensimmäistä, poskettoman raakaa käännekohtaa.

Kuten esikoisessaan Hereditaryssa, Aster käyttää kehon repeämisen kuvia teemojen työkaluna: eksistentiaaliset kysymykset korostuvat, kun ihminen hajoaa kirjaimellisesti. Samalla rymistellään uskottavuus-epäuskottavuus -akselin tuolle puolen.

Midsommar on vääjäämättömyyden elokuvaa. Jokainen asia pohjustetaan täsmällisesti. On selvää, että Danin ja Christianin erosta tulee väkivaltainen.

Uhrijuhlassa käsiteltiin uskontoa, nyt ydin on parisuhde. Asteria kiinnostavat vuorovaikutus, manipulointi ja luottamuksen vaikeus.

Vaikka Midsommar on groteskia kauhua, sen hengenheimolaisia ovat Ingmar Bergmanin elokuvat ja Stanley Kubrickin Eyes Wide Shut.

Midsommar elokuvateattereissa 10.7.

Valinnat
kirja

Sammakko-kustantamon Leonard Cohen -suomennoksista kannattaa lukea vain toinen.

levy

Nuortenkirjat

musiikki

Pori Jazz esittelee taas myös maailmantähtiä.

musiikki

Levytärpit

Sisältö