Anna Kontula haastaa feminismin suhteen seksiin

Kulttuuri 31.5.2009 07:00

Kirja-arvio: Anna kontulan ”Tästä äiti varoitti”

Anna Kontula
Anna Kontulan pamfletti on niin suora, että sitä täytyy arvostaa. Kuva Mikko Stig / Lehtikuva

”Minä olen feministi ja feministin tytär”, avaa Anna Kontula, 32, vahvasti ladatun pamflettinsa Tästä äiti varoitti.

Kontula haastaa feministin miettimään suhdettaan seksiin. Miksi menestyksekäs ideologia, feminismi, ei ole kyennyt musertamaan naisen seksuaalisuuteen liittyvää hyväksikäyttöä? Vai olisiko sittenkin niin, että hyväksyttävän seksin määrittelikin maailmassa vain kovin pieni joukko: valkoiset, keskiluokkaiset heteronaiset?

Kontula kirjoittaa esimerkiksi siirtolaisnaisten prostituutiosta. Feministille jokainen prostituoitu on ihmiskaupan uhri, jonka mahdollinen oma halu myydä seksiä vaiennetaan perusteella, että patriarkaatti on niin voimakas. Uhrit pitää siis pelastaa. Kontulan mielestä kyse on pohjimmiltaan siitä, että seksin myyminen on meidän mielestämme edelleen säädytöntä. Muutenhan me olisimme vaatimassa siirtolaisnaisille parempia työoloja ja -oikeuksia.

Seksityö kun eroaa muista siirtolaisnaisten tekemistä alipalkatuista töistä oikeastaan vain siinä, että se ei hyödytä kantaväestön naisia.

Prostituutio lisäksi Kontula provosoi lukijan pohtimaan raiskatuksi tulemisen rajaa, nuoren tytön kiellettyä seksuaalista halua, sitä mikä on hyväksyttävää kauneutta, mikä liian pornahtavaa tai sitä, miksi mies kavahtaa älykästä, vahvaa naista.

Vaikka Kontulan näkemyksiä ei allekirjoittaisikaan, hänen suoruuttaan täytyy arvostaa. Erityisesti sitä, että hän myöntää, että myös hänen pohdintansa on valkoisen, keskiluokkaisen, äärimmäisen etuoikeutetun naisen pohdintaa. Maailman naisten enemmistön todellisuus kun on jotain kovin muuta.

Anna Kontula: Tästä äiti varoitti. 103 s. Into Kustannus 2009.

Lue lisää Kontulan mielipiteistä prostituutiosta SK:n aiemmin julkaistusta jutusta