Ylen Sanna Ukkola välttyi varoitukselta – ”Kohutviittaaja” aikoo valittaa JSN:ään ja harkitsee rikosilmoitusta

A-studion päällikkö Riitta Pihlajamäki: ”Yhteydenotto tviittaajan työnantajaan ei ollut asiallista.”
Kotimaa 12.10.2017 13:55

Sanna Ukkola Pressiklubissa 6. lokakuuta 2017. Kuvakaappaus. © Yle Areena

Kohun voi saada aikaiseksi hyvin helposti: provosoidaan ja tullaan provosoiduiksi. Näin kävi niin kutsutussa toimittaja Sanna Ukkolan tapauksessa.

Ylen A-studion päällikkö Riitta Pihlajamäki, millaista yleisöpalautetta saitte Ukkolan esiintymisestä 6. lokakuuta Pressiklubissa intiaanipäähine päässään ja sen jälkeisestä ”some-kohusta”, joka syntyi yksittäisen henkilön kritiikistä Ukkolaa kohtaan Twitterissä?

”Pressiklubista tulee aina paljon palautetta, niin viime perjantain jaksostakin. Somessa syntyneet kohut näkyvät toki myös palautteessa.”

Ukkola lähetti häiriköksi väittämänsä henkilön esimiehelle sähköpostia. Ukkola vaati, että esimies vaihtaisi ”asiasta sisäisesti sanan tai pari” alaisensa kanssa. Ohjeistaako Yle työntekijöitään ottamaan yhteyttä väitettyjen häiriköiden esimiehiin?

”Ei tietenkään. Yle on ohjeistanut työntekijänsä ottamaan yhteyttä esimiehiinsä, yhtiön lakiosastoon tai turvallisuuteen, mikäli työntekijä kokee saamansa yhteydenotot asiattomiksi tai työkykyään haittaaviksi.”

Ukkola kirjoitti aiheesta myös blogin, jonka Yle julkaisi. Lukeeko yksikään esimies Ukkolan blogeja ennen niiden julkaisua?

”Lukee, totta kai. Yksi tai useampi ihminen lukee aina uutis- ja ajankohtaistoimituksen nimissä julkaistavat blogit etukäteen.”

Miksi toimittaja Ukkola saa syyttää Ylen alustalla tavallista kansalaista häiriköksi, ja miksi hän saa vastailla muiden blogistien esittämään kritiikkiin Ylen julkaisualustalla?

”Sanna Ukkola on blogannut Ylessä pitkään. Hän asettuu kolumneineen jatkuvasti julkisen arvostelun kohteeksi. Siksi oli luontevaa, että somessa käynnistynyttä, juontajan rooliin ja ohjelman käsikirjoitukseen liittynyttä keskustelua jatketaan myös Ylen alustalla.”

Olette sanonut Ylen jutussa, että viime päivien kohu on esimerkki somen mutavyörystä. Kun Ukkola esiintyi Pressiklubissa intiaanipäähine päässään, niin tuliko somen mutavyöry Ylelle yllätyksenä?

”Ei tullut yllätyksenä.”

Pressiklubi oli syyskuussa 2017 kolmanneksi katsotuin ajankohtaisohjelma (Finnpanel). Ohjelma keskustelee media-ilmiöistä ja ajankohtaisista teemoista. Onnistuiko Pressiklubi keskustelemaan vähemmistöjen oikeuksista ja valtakulttuurista rakentavasti?

”Pressiklubi nosti esille aiheen, joka luontevasti kuuluu sen tontille. Ohjelman tyylilaji on kautta aikojen ollut osin provosoiva, korrektin ja epäkorrektin rajoja hakeva. Pelko reaktioista ei saa estää joidenkin aiheiden käsittelyä. Tiedän, että tekijöillä oli aito ja vilpitön tarkoitus puhua ilmiöstä nimeltä ’kulttuurinen omiminen’.”

Saako toimittaja Ukkola jatkaa aiheen käsittelyä esimerkiksi seuraavassa jaksossa?

”Jos tarkoitat tviitteihin liittyvää aihetta, ei. Sanna Ukkolan on aika mahdotonta juontajan roolissa käsitellä aihetta, jossa hän on itse osapuolena.”

Oletteko antanut Ukkolalle varoituksen?

”En, enkä aio. Olemme keskustelleet siitä, että yhteydenotto tviittaajan työnantajaan ei ollut asiallista.”

Ukkolan tapauksen osapuoli on tavallinen kansalainen, opettaja. Miksi haastattelitte häntä vasta noin 8 tuntia sen jälkeen, kun toimittaja Sanna Ukkola oli syyttänyt häntä blogissaan häiriköksi? Toteutuiko journalistin ohje samanaikaisesta kuulemisesta?

”Henkilö on niin sanottu tavallinen kansalainen, mutta hän on myös valinnut erittäin näkyvän ja mielipiteellisen roolin Twitterissä. Hän myös kommentoi asiaa omalta puoleltaan muussa mediassa ennen kuin Yle oli julkaissut mitään asiaan liittyen.”

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan asianosainen opettaja aikoo valittaa Julkisen sanan neuvostoon toimittaja Sanna Ukkolasta ja Ylestä. Hän harkitsee myös rikosilmoituksen tekemistä. Oletteko yllättynyt?

”Jokaisella on oikeus toimia parhaaksi katsomallaan tavalla. Hienoa, että meillä on olemassa JSN:n kaltainen instituutio, joka on kaikille avoin.”

 

Ylen Riitta Pihlajamäki lähetti kohusta myös tiedotteen 10. lokakuuta 2017. Seuraavana päivänä tiedotetta korjattiin oleellisesti.

Toimittaja Ukkola oli aiemmin väittänyt, että hän otti yhteyttä opettajan työnantajaan poliisin ohjeistuksen mukaisesti.

Helsingin poliisi kuitenkin kertoi Twitterissä 11. lokakuuta, että poliisi ei anna yksityishenkilöille tehtäväksi ottaa yhteyttä ihmisten työnantajiin.

Yle ei ole tehnyt aiheesta uutta tiedotetta.

Jos yllä oleva tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.