Ylen hallituksen puheenjohtaja: Sipilä-hässäkän jälkeen panostamme raportointiin ja työilmapiiriin

Tämä on hirveän iso brändihaaste, sanoo Thomas Wilhelmsson.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Toimittajat ilman rajoja -järjestö on ilmoittanut olevansa ”syvästi huolissaan” Ylen tilanteesta. Järjestön mielestä pääministeri Juha Sipilän (kesk) antama palaute on vaikuttanut siihen, miten Yle on kertonut Sipilän sukulaisten yhteyksistä Terrafame-kaivosyhtiöön.

Huolestuttaako tämä teitä, Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson?

”Toki. Tämä on valtavan huolestuttavaa. Tämä on hirveän iso brändihaaste. Ylen ympärillä pyörineen hässäkän jälkeen meidän täytyy tehdä paljon töitä sen eteen, että saamme ylläpidettyä yleisön uskoa Ylen laadukkaaseen ja tasapainoiseen journalismiin.”

Järjestön mielestä Ylen toimintatavat eivät täysin vastaa vapaan tiedonvälityksen periaatteita. Onko kyse muustakin kuin ”brändihaasteesta”?

”Me emme tietenkään allekirjoita järjestön väitettä. Me luotamme Atte Jääskeläisen toimintaan. Hän on erittäin ammattitaitoinen ja kokenut journalisti.”

Ylen hallituksen mukaan ratkaisut Ylessä on tehty journalistisin perustein. Miten varmistuitte siitä?

”Hallitus sai tapahtuneesta seikkaperäisen selvityksen.”

Ylen toimittajat, kuten Susanne Päivärinta ja Jan Andersson, ovat avanneet toimituskokouksessa käytyä keskustelua. Heidän mukaansa päätöstä lopettaa Sipilän ja Terrafamen yhteyksien käsittely perusteltiin journalististen syiden lisäksi ”muilla syillä, joita ei voi avata”. Eikö tämä viittaa siihen, että päätöksiä olisi tehty muillakin kuin journalistisilla perusteilla?

”En ollut itse siinä palaverissa, joten en pysty ottamaan kantaa siihen, mitä siellä on sanottu. Juristina lähden kuitenkin siitä, että on oltava vankat perusteet ennen kuin ketään lähdetään tuomitsemaan. Sellaista virheratkaisua, johon Ylen hallituksen pitäisi puuttua, ei ole pystytty osoittamaan.”

Onko kansalaisten luottamus Ylen riippumattomuuteen vaarantunut?

”Tarvitaan pidempi aikajakso, jotta nähdään vaikutus Ylen brändiin. Toistaiseksi kansalaiset kuitenkin luottavat vankasti Yleen. Meidän pitää pystyä osoittamaan, että olemme luottamuksen arvoisia.

Miten se osoitetaan?

”Olemme päättäneet uudesta valvontakäytännöstä. Jatkossa päätoimittajat raportoivat Ylen hallitukselle aina, kun syntyy epäilys jonkinlaisesta vaikutusyrityksestä.”

Viime viikolla kaksi yleläistä irtisanoutui. Ajankohtaistoimituksen esimies ilmoitti lähtönsä syyksi näkemyserot sananvapaudesta. Toimittaja Salla Vuorikoski puolestaan vetosi ongelmiin Ylen riippumattomuudessa. Jos heidän kokemiaan ongelmia ei ole olemassa, onko kyse työilmapiiriongelmasta?

”On selvää, että työilmapiiriä pitää seurata. Olemme antaneet toimitusjohtajalle tehtäväksi seurata asiaa ja raportoida hallitukselle tiiviimmin.”