Venäläisten omistamat hiljaiset lomakylät kummastuttavat Saimaalla – Katso kartalta, ketkä niitä pyörittävät

Löydät kartalta 25 kiinteistöä, niiden sijainnin ja tietoa toiminnasta.
Kotimaa 13.4.2017 19:08
Outi Salovaara

© SK. Lähde: Maanmittauslaitos 2005

Venäläiset ovat ostaneet Kaakkois-Suomesta runsaasti kiinteistöjä matkailuliiketoimintaan, mutta lopputuloksena on ollut sarja hylättyjä tai tappiollisia hotelleja ja lomakyliä. Voit lukea lisää aiheesta täältä.

Suomen Kuvalehti selvitti, ketkä kohteita omistavat ja missä ne sijaitsevat.

Kartalta näet, missä venäläisten omistamia kiinteistöjä on, ketkä niitä pyörittävät ja mitä toiminnalle kuuluu.

Kartalla olevat kiinteistöt

Löydät kohteet, niiden sijainnin ja muut tiedot myös yllä olevalta kartalta.

Lomakylä Saarilandia, Savonlinna

Omistaja on venäläisen Konstans-pankin johtaja Eldar Dygov, joka vuonna 2009 lupasi sijoittaa 25 miljoonaa euroa 40 huvilan lomakylään kylpylöineen. Vain neljä vuokrahuvilaa valmistui. Dygovin äidin osin omistama ja heikkoon jamaan ajautunut Konstans-pankki menetti pankkioikeutensa vuonna 2015. Suomessa kaavavalitukset ovat jarruttaneet rakentamista. Saarilandian liikevaihto oli 2015 noin 125 000 euroa ja tulos tappiolla 12 000 euroa.

Hiihto- ja lomakeskus Lekotti, Savonlinna

Vuonna 2009 pietarilaiset sijoittajat lupasivat 20 miljoonan euron investoinnin kymmeniin mökkeihin ja kylpylään. Valmiina on neljä huvilaa ja kaksi paritaloa. Toiminta on koko ajan ollut tappiollista. Lekotin liikevaihto nousi vuonna 2015 liki 140 000 euroon, mutta tulos painui lähes 440 000 euroa miinukselle

Kerimäen Lomasaaret, Savonlinna

Vaatimaton majapaikka Savonlinna-Kitee-tien varressa on pietarilaisen pariskunnan omistuksessa, ja toimintaa johtaa venäläinen toimitusjohtaja. Majapaikkaa pyörittävällä yhtiöllä on myös kenkä- ja muuta vähittäiskauppaa Etelä-Karjalassa. Liikevaihto oli vuonna 2015 hieman yli miljoona euroa ja tulos reilut 100 000 euroa voitolla.

Karjalan Lomakeskus, Kitee

Vanhaa lomakeskusta pyörittää Kristina Holdings -yhtiö, joka kymmenisen vuotta sitten siirtyi pietarilaisen lakiasiaintoimiston johtajan Andrei Komissarovin nimiin. Vuonna 2013 yhtiön liikevaihto oli 118 000 euroa ja tappio 73 000 euroa. Sen jälkeen yhtiö ei ole toimittanut tilinpäätöstietojaan kaupparekisteriin. Lomakeskus on välillä auki ja välillä kiinni. Nyt se on kiinni. Ensi kesän aukiolo on vielä epävarma.

Lomakeskus Kukkapää, Sulkava

Rosneft-öljyjätin rahoitusjohtaja ja pienosakas Pjotr Lazarev osti lomakeskuksen Sulkavan kunnalta miljoonalla eurolla 2008. Kukkapään toiminnasta on vastannut Lazarevin vaimo Galina Lazareva. Rosneftin pääomistaja on Venäjän valtio. Kukkapäähän nousi rivakasti 21 hirsimökkiä ja näyttävä päärakennus ravintoloineen. Liikevaihto vuonna 2014 oli noin 240 000 euroa ja tappio yli 320 000 euroa. Omistaja on rahoittanut toimintaa miljoonilla euroilla. Kukkapää on ollut kiinni jo parisen vuotta. Huhujen mukaan Lazarev haluaisi myydä Kukkapään.

Sulkavan Lomakeskus, Sulkava

Kukkapään Pjotr Lazarev osti myös Lomaliiton lomakylän 1,3 miljoonalla eurolla vuonna 2008 läheltä Kukkapäätä. Lomaliitto meni konkurssiin 2009. Lazarevilla oli suuret suunnitelmat kylpylä- ja muusta rakentamisesta, mutta käytännössä kylä ränsistyy. Lazarev on yrittänyt myydä lomakylää 1,6 miljoonalla eurolla, mutta kauppoja ei ole syntynyt.

Lomakeskus Pitstop, Savonlinna

Vaatimaton 15 lomamökin ja ravintolan lomakeskus Punkaharjulla Savonlinna-Parikkala-tien varressa on ollut kiinni yli vuosikymmenen. Venäläiset omistajat ovat vaihtuneet useampaan otteeseen.

Punkaharjun Lomahovi, Savonlinna

Kolme moskovalaista liikemiestä perusti Punkaharjun S&T-yhtiön 2007 pyörittämään matkailuliiketoimintaa ostamassaan vanhassa ja vaatimattomassa lomakeskuksessa Saimaan rannalla. Yhtiö liikevaihto oli enimmillään 20 000 euroa. Yhtiö poistettiin kaupparekisteristä 2013, mutta majapaikan toiminta jatkuu. Sillä on vain venäjänkieliset varaussivut. On epäselvää, miten ja minne keskuksen matkailutulot ohjautuvat. Omistajilla ei ole Suomessa yhtiötä, jonka kautta rahaliikenne kulkisi. Kiinteistö on myytävänä 450 000 eurolla.

Putikon hovi, Savonlinna

Maatilamatkailukohde Putikon Hovi on pietarilaisen Semjon Gordyševskin omistuksessa. Gordyševski johtaa Pietarissa Pietarin ekologinen liitto -järjestöä, joka muun muassa järjestää ympäristönsuojeluun liittyviä näyttelyitä, seminaareja ja televisio-ohjelmia. Gordyševski on hankkinut Putikon Hoville ympäristöystävällisyydestä kertovan Joutsenmerkin. Maaliskuussa 2016 päättyneellä tilikaudella Putikon Hovin liikevaihto oli 40 000 euroa ja tulos 54 000 euroa tappiolla.

Lomakylä Finnranta, Savonlinna

Pietarilainen omistaja kaavoitutti 43 hehtaarin tontin 53 lomarakennukselle ja kylpylälle 2010. Melkein valmiina on kolme vuokrauskäyttöön suunniteltua huvilaa. Tyhjäkäynnillä olevan yhtiön liikevaihto oli 2015 noin 3 000 euroa ja tappio 167 000 euroa.

Lomakeskus Kultakivi, Savonlinna

Punkaharjun Kultakiven osti Moskovan ensimmäisen striptease-ravintolan 1990-luvulla perustanut liikemies Miroslav Melnik Amirale Suomi -yhtiönsä nimiin vuonna 2007. Kauppahinta oli 2,1 miljoonaa euroa. Amirale ryhtyi rakentamaan kahdeksaa hirsihuvilaa vuonna 2008, mutta rakentaminen päättyi vesikattovaiheeseen 2011. Vain yksi huvila valmistui. Loput ovat seisoneet vuodesta 2011 lähtien sään armoilla. Omistajasta ei ole kuulunut mitään. Verottaja ja eläkevakuutusyhtiö ovat perineet yhtiöltä saataviaan.

Karjalan Lomahovi, Parikkala

Moskovalaisen Borlas -it-firman omistaja Aleksei Ananin osti Lomahovin historiallisine päärakennuksineen ja hotelleineen 2007. Lomahovia on johtanut Suomessa asuva venäläinen toimitusjohtaja. Ananin teki ison investoinnin hotelliremonttiin ja rakennutti neljä uutta huvilaa, mikä johti lukuisiin oikeudenkäynteihin työntekijöiden ja urakoitsijoiden kanssa. Lomahovi on viime ajat ollut kiinni. Liikevaihto laski vuonna 2015 noin 13 000 euroon ja tappio oli 307 000 euroa. Lomahovi on ollut myynnissä viime vuodesta lähtien noin kahdella miljoonalla eurolla.

Lomakylä K-Vizit Rautjärvi, Rautjärvi

Pietarilaisen perheyrityksen johtajan Klavdija Luzanin vuonna 2013 Suomeen perustama K-Vizit -yhtiö aikoi 2015 rakentaa hotellin ja mökkikylän kunnan omistamalle maalle. Rakentaminen viivästyi ruplan heikkenemisen ja pakotteiden vuoksi. Kunta myönsi rakentamiselle lisäaikaa vuoteen 2018 asti. Venäjällä Luzanilla ja hänen perheellään on muun muassa metallirakenteiden kauppaa ja hotelliketju.

Lomakylä Saimaa Lakeside, Ruokolahti

Suuri pietarilainen Setl Group -asuinrakennusyhtiö osti vuonna 2006 19 hehtaaria maata Suomen-tytäryhtiönsä Setl-North Europen nimiin ja rakensi seitsemän luksusvuokrahuvilan lomakylän. Yksi huviloista paloi äskettäin. Yhtiöllä on kymmenen vuokrahuvilaa myös Tahkolla. Suomen-tytäryhtiön liikevaihto vuonna 2015 oli vajaat 300 000 euroa ja tulos emoyhtiön tukiaisten ansiosta plussalla vajaat 400 000 euroa.

Hostel Villa Rajala, Imatra

Imatran Jäppilänniemessä Immalanjärven rannalla sijaitseva entinen rajavartioasema siirtyi venäläisomistukseen vuonna 2008. Hotellina se on ollut vuodesta 2012. Vuonna 2014 Villa Rajalan omistajaksi tuli pietarilainen Jevgenija Tatjan, joka on myös USA:ssa ja Englannissa asunut matkailualan yrittäjä. Villa Rajalan liikevaihto oli vuonna 2015 62 000 euroa ja tulos pakkasella 21 000 euroa.

Hotelli Rantalinna, Ruokolahti

Pietarilainen äveriäs liikemies Ramis Deberdejev osti historiallisen Rantalinna-jugendlinnan 2008, remontoi päärakennuksen ja rakensi alueelle 13 kappaletta 300-neliöisiä huviloita, jotka myytiin venäläisille. Deberdejev suunnittelee 10 miljoonan euron lisäinvestointia spa- ja hotellirakennukseen sekä lomahuviloihin päärakennuksen viereen. Päärakennuksessa on 13 hotellihuonetta ja tilausravintola. Tällä hetkellä Rantalinna on kiinni, mutta avautuu jälleen toukokuussa. Liiketoiminta on raskaasti tappiolla.

Hostel Immalanjärvi, Imatra

Moskovalainen pariskunta muutti Suomeen lastensa kanssa, osti Imatran vanhan varuskuntasairaalan 2013 ja remontoi sen hostelliksi. Vuonna 2014 yhtiön liikevaihto oli 73 000 euroa ja tulos hiuksenhienosti miinuksella.

Hotelli Joutsenranta, Lappeenranta

Kannattamaton hotelli entisessä B-mielisairaalassa siirtyi venäläisomistukseen vuonna 2000, minkä jälkeen venäläiset omistajat ovat vaihtuneet monta kertaa ja kiistelleet keskenään kiinteistön omistuksesta. Nykyisin omistaja on Usilett Properties -veroparatiisiyhtiö Brittiläisiltä Neitsytsaarilta. Hotellikiinteistö on ollut vuosia hylättynä ja tuhotöiden kohteena.

Hotelli Saimaanranta, Taipalsaari

Pietarilaisen M-Industrija-yhtiön johtaja Naila Behbudova osti hotelli Saimaanrannan lomakylineen vuonna 2007 3,3 miljoonalla eurolla. M-Industrija julistettiin konkurssiin 2014. Myös hotelli Saimaanrannan vaatimaton liiketoiminta loppui kokonaan pari vuotta sitten ennen kuin suunnitellut remontit toteutuivat. Hotellin maita on jo myyty pakkohuutokaupalla. Päärakennus pakkohuutokaupattaneen piakkoin.

Toijansalmen lomakylä, Taipalsaari

Moskovalainen pariskunta osti vuonna 2009 Taipalsaarelta kiinteistön läheltä Saimaan rantaa kahdeksan huvilan lomakylää varten tarkoituksenaan ryhtyä matkailuyrittäjiksi. Noin 2,5 miljoonan euron arvoista hanketta rahoitti vaimon isä, miljonääri Anatoli Danilitski. Viittä vaille valmiin ja yli miljoona euroa maksaneen lomakylän rakentaminen tyssäsi kesällä 2014, kun Ukrainan kansallispankki päätti osana Venäjän vastaisia painostustoimia lakkauttaa Danilitskin omistamaksi mainitun pankin Ukrainassa. Rahahanat sulkeutuivat, eikä pariskunnan suomalaispankki rahoittanut kylän rakentamista loppuun. Nyt neljä huvilaa on saatu valmiiksi pariskunnan Moskovasta myydyn omaisuuden tuotoilla. Liiketoiminta käynnistyy ensi kesänä.

Leinon Apartments, Lappeenranta

Pietarilainen matkailualan yrittäjä Valeri Vargin osti entisen Leinon rajavartioaseman 2014 suomalaisilta yrittäjiltä ja perusti paikalle hostellin, jota hän pyörittää perheensä kanssa. Varginin Rikavto-perheyhtiön liikevaihto elokuussa 2016 päättyneellä tilikaudella oli 51 000 euroa ja tulos tuhat euroa plussalla.

Rajamaja Aparthotel, Lappeenranta

Valeri Vargin osti myös entisen Väkevälän rajavartioaseman vuonna 2012 suomalaisilta yrittäjiltä. Paikka on ollut hotellina 1990-luvulta lähtien. Yritystoimintaa pyörittää Rikavto-yhtiö, joka on myös Leinon Apartments –hostellin takana.

Lomakylä K-Vizit, Miehikkälä

Pietarilaisen yrittäjän Klavdija Luzanin vuonna 2013 Suomeen perustama K-Vizit -yhtiö aikoo rakentaa mökkikylän Miehikkälään entisen lasten kesäsiirtolan yhteyteen. K-Vizit kertoi 2015, että investoinnin arvo on noin yhdeksän miljoonaa euroa. Kesäsiirtola-alueen uusi ranta-asemakaava mahdollistaa lähes 13 000 kerrosneliömetriä lomarakentamista. Työt Miehikkälässä ovat käynnistymässä, mutta jätevesijärjestelmä on vielä auki. Venäjällä Luzanilla ja hänen seitsenlapsisella perheellään on muun muassa metallirakenteiden kauppaa ja K-Vizit-hotelliketju.

Hotelli Leikari, Kotka

Venäläinen vuonna 2004 perustettu Turris-matkailuyhtiö osti hotelli Leikarin kiinteistön ja liiketoiminnan vuonna 2009. Turris Suomi -yhtiön toimintaa ei saatu kannattavaksi. Yhtiö ajautui konkurssiin vuonna 2015. Venäläisellä Turris-emoyhtiöllä on tällä hetkellä kaksi hotellia Pietarissa, kaksi pensionaattia Repinossa Suomenlahden rannalla sekä yksi leirintäalue Mustanmeren rannalla. Leikarissa oli hetken aikaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus syksyllä 2015, mutta sen jälkeen hotelli on ollut tyhjillään.

Niemelänranta, Miehikkälä

Venäläiset sijoittajat ostivat entisen rajavartioaseman A-klinikkasäätiöltä vuonna 2014 Savajärven rannalta. 20,5 hehtaarin tontilla ei vielä ole tapahtunut mitään.

 

Lähteinä on käytetty mm. kiinteistö- ja kaupparekisteriä, kuntia sekä yritysten kotisivuja ja työntekijöitä.