Julman hallinnon kumppani

Geologian tutkimuskeskus myöntää auttaneensa Saudi-Arabiaa uraanikartoituksissa. Asiantuntijat epäilevät maan havittelevan ydinasetta.

kotimaa 27.05.2021 07:30
Outi Salovaara
”Toisissa maissa tapahtuu vähän rankempia asioita kuin toisissa”, sanoo operatiivisen toiminnan johtaja Olli Breilin.
”Toisissa maissa tapahtuu vähän rankempia asioita kuin toisissa”, sanoo operatiivisen toiminnan johtaja Olli Breilin. © Markku Jokela/Keski-Pohjanmaan kirjapaino Oyj

Valtion Geologian tutkimuskeskus (GTK) on auttanut ydinasetta mahdollisesti suunnittelevaa Saudi-Arabiaa maan uraanivarantojen kartoittamisessa. Hankkeesta on oltu hiljaa. GTK myöntää yhteistyön Suomen Kuvalehdelle ja perustelee vaitonaisuutta ”salassapitosopimuksilla”.

Ohjelma alkoi 2017. Saudi-Arabia teki kiinalaisen ydinvoimayhtiön kanssa sopimuksen uraanikartoituksesta maan keski- ja luoteisosissa. GTK toimi 2018–2019 kiinalaisten geologien työn laadunvarmistajana. GTK ei kerro hankkeesta verkkosivuillaan tai vuosiraporteissaan.

Syyskuussa 2020 brittilehti The Guardian uutisoi uraanikartoituksista. Lehti oli saanut käsiinsä kiinalaisyhtiön luottamuksellisen raportin, jossa myös GTK mainitaan.

Avainsanat
Sisältö