Uutisanalyysi: Isojytky ja hallitusneuvottelut

Kotimaa 17.4.2011 20:50

Yllättäen ehkä Jyrki Katainen joutuu joustamaan eniten hallitusneuvotteluissa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini (oik.) kuiskailee Sdp:n Jutta Urpilaisen kanssa lehdistötilaisuudessa Helsingin Musiikkitalossa. Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva.

”Meillä on nyt tilipäivä”, riemuitsi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pitäessään voitonpuhetta joukoilleen Helsingin keskustaravintolan juhlahuoneistossa vaaliyönä.

Tilipäivätunnelma sai perussuomalaiset riehakkaaksi. Kansanedustajia tuli joka ikiseen vaalipiiriin. Lisäystä historialliset 34 kansanedustajapaikkaa. Smp-patriarkka Veikko Vennamo rullaa haudassaan.

Vaaliyön riehaa seuraa kuitenkin kohtuullinen poliittinen krapula. Arki alkaa hallitusneuvotteluissa lähipäivinä.

Yllättäen vaalitulos osoittaakin, että pääministeriehdokas Jyrki Katainen (kok) voikin olla se, jolta vaaditaan eniten joustavuutta.

Voimasuhteiden mukaan Katainen joutuu käymään neuvottelut paitsi perussuomalaisten myös torjuntavoittoon 42 kansanedustajapaikallaan yltäneiden demareiden kanssa.

Kokoomus on suurin, mutta se hävisi kirvelevät seitsemän paikkaa. Koko hallitusrintama romahti lähes kolmellakymmenellä paikalla. Se on verenisku, joka pudottaa sekä keskustan että vihreät seuraavasta hallituksesta.

Kansan sanoma tuntuu olevan, että opposition EU-kriittisyys on otettava huomioon, kun uuden hallituksen ohjelmaa kirjoitetaan. Se on myrkkyä kokoomukselle, joka on ollut hallituksen EU-myönteisin ryhmittymä.

Politiikassa ja hallitusneuvotteluissa on kuitenkin kysymys vallasta, ja siksi kokoomus varmasti löytää luovan ratkaisun päästäkseen hyödyntämään pääministeripaikkaansa. Sitten Harri Holkerin kokoomuslaista ei ole nähty hallituksen johdossa.

Keskustalle tappio on musertava. Se menetti 16 paikkaa, useita kokeneita poliitikkoja ja suistui syvälle sisäiseen kriisiin. Vaalirahasotku ja pääministeri Matti Vanhasen surkea taivallus naisskandaalista toiseen ei jäänyt äänestäjiltä noteeraamatta.

Vihreät menettivät kolmanneksen paikoistaan. Ydinvoimavenkoilu kostautui uurnilla ja vasemmistoliiton ärhäkkä puheenjohtaja Paavo Arhinmäki käytti tilaisuutta hyväkseen.

Valta on jaettu Suomessa uudestaan.

Julkaistu 17.4.2011 klo 23.50, päivitetty 18.4.2011 klo 0.15.