Uuden sukupolven aurinkokenno vei Millennium-palkinnon: Näin se toimii

Jukka Ukkola
Kotimaa 9.6.2010 18:00
Professori Michael Grätzel vastaanotti vuoden 2010 kansainvälisen Millennium-teknologiapalkinnon presidentti Tarja Haloselta 9. kesäkuuta 2010. Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva.

Neljännen Millennium-teknologiapalkinnon voittaja on sveitsiläinen professori Michael Grätzel, 66, jonka kehittämä väriherkistetty aurinkokenno katsottiin ihmisten eloa parhaiten parantavaksi keksinnöksi tämänkertaisista ehdokkaista.

Tulos oli pienoinen yllätys, sillä kilpailun loppusuoralle selvinneet professorit Stephen Furber ja Sir Richard Friend voittivat Grätzelin yleisöäänestyksessä. Friend on kehittänyt mm. kännyköissä ja aurinkokennoissa käytettäviä OLED-muoveja ja Furber nykyelektroniikassa keskeisen ARM-mikroprosessorin. He saivat tunnustuspalkinnot, mutta 800 000 euron pääpotin luovutti Grätzelille Millennium-teknologiapalkinnon suojelija, presidentti Tarja Halonen.

Palkintoraadin mukaan väriherkistettyjen aurinkokennojen hinnan ja suorituskyvyn suhde on erinomainen, ja tulevaisuudessa Grätzel-kennoilla on todennäköisesti suuri merkitys uusiutuvan energian sovelluksissa. Samaa periaatetta voidaan käyttää aurinkokennojen lisäksi myös akkujen ja vedyn tuotantoon.

Lue lisää Grätzelin kennotekniikasta täältä.

Keskustelu

Onko turhempaa veronmaksajien rahojen haaskuukohdetta kuin ”millenium” palkinto. Mitä tällä oikein tavoitellaan, mitä tällä saadaan?

# Suomalainen.
On. Turhempia kohteita. LAHIALUEYHTEISTYO-automaatti. Tana vuonna noin 330 miljoonaa.
Siita Venajalle riihikuivattua AINAKIN 18 miljoonaa euroa (luin jostain, etta summaa oltaisiin nostamassa?)

Jalona tavoitteena on mm. DEMOKRATIAN KEHITYKSEN TUKEMINEN LAHIALUEILLA (Venajalla).
Pari vuotta sitten tama mustaan aukkoon kaadettu raha Venajalle oli 25 miljoonaa euroa.
Tuloksia tavoitteiden toteutumisesta ei olla saatu. Ei liene odotettukaan. Eivat edes kiitoksia sano. Tama mielettomyys lienee post-sotakorvauksia. Saatu aikaan taivaanrannan maalareiden ja hellamielisten koulutyttojen tuella.

”Viel Karjalan kunnailla lehtii puu, ja Viipurin kirjasto rapistuu”.