© Janne Tervamäki

Hiiliä ja ihmisiä

ukkola 30.08.2019 06:00
Jukka Ukkola
avatar - 'Jukka Ukkola

Mitä lähemmäksi lopullinen ilmastonmuutosmaailmanloppu tulee, sitä parempia keinoja keksitään sen torjumiseksi – onneksi. Lihansyönti ja lentokoneella ajeleminen pitää lopettaa, muovisista imupilleistä on luovuttava ja 50 sentin hehkulamput vaihdettava 10 euron energiansäästölamppuihin.

Hiilen kanssa saa melskata mielin määrin, jos malttaa jättää yhden lapsen tekemättä.

Tuoreimpia ja rajuimpia pelastajia ovat lapset ja eläkeläiset – tai tarkemmin sanoen näiden hiilipumppujen torjuminen. Lundin yliopiston tutkimuksen mukaan ylivoimaisesti tehokkain keino hiilijalanjäljen pienentämiseksi on lapsiluvun vähentäminen.

Yksi synnyttämättä jätetty lapsi säästää vuodessa 58,6 tonnia hiilidioksidia jokaista vanhempaansa kohden, siis yhteensä vähintään 117,2 tonnia. Koska luku on korkeatasoista ruotsalaista yliopistotietoutta, siihen lienee uskottava, vaikka suomalaisen Sitran mukaan keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on 10,3 tonnia. Jos ja kun molemmat luvut pitävät paikkansa, toistakymmentä aikuista suomalaista saa melskata hiilen kanssa mielin määrin ilman omantunnontuskia, jos he malttavat jättää yhden lapsen tekemättä.

Sisältö