© Janne Tervamäki

Tee se itse

ukkola 22.01.2021 06:00
Jukka Ukkola
avatar - 'Jukka Ukkola

Itsepalvelua harrastetaan erityisesti kauppaliikkeissä, mutta tuo näppärä asiointitapa sopii muuallekin. Ajankohtaisia esimerkkejä ovat itsensä armahtaminen ja syytesuoja. Sellaista puuhaavat virkakausiensa mahdollisen päättymisen varalta ainakin Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Vladimir Trump ja Donald Putin – ja varmasti monet muutkin vähäisemmät valtiaat.

Mikäpäs siinä, kyllähän omatoimisuus on halvempaa ja nopeampaa kuin kokonaisten valtakunnanoikeuksien koollekutsuminen ja sikahintaisten lakimieslaumojen palkkaaminen. Itsearmahdus ja syytesuoja tehostavat myös käytännön hallitsemistyötä, koska joka välissä ei tarvitse pysähtyä nipottamaan, että meneeköhän tämä homma nyt lakien mukaan.

Myös alemmilla rötöstasoilla itsenäisyys olisi hyödyllistä. Pienen kilikalikeikan käsittely käräjillä tulee usein kalliimmaksi kuin itse rikos – puhumattakaan siitä, että rosmo syöstään vuosikausiksi lusimaan veronmaksajien kustannuksella. Jos hän vapaaehtoisesti heti rysän päällä armahtaisi itsensä, kaikki osapuolet pääsisivät vähemmällä ja vakuutus maksaisi viulut.

Sisältö