VHS

Elävä kuva on nauttinut Suomessa sananvapautta 20 vuotta. Sitä ennen kiisteltiin videokasettien vaaroista.

Myttyyn puristettu Bruce Lee -lippu mahtui farkkujen taskuun. Se, että sitä oli kiellettyä liehuttaa eduskunnassa, lisäsi idean houkuttelevuutta.

Kesäkuussa 2000 eduskunta käsitteli kuvaohjelmien tarkastuslakia, joka oli tarkoitus päivittää ja kirjata uuteen perustuslakiin. Elokuva- ja videosensuurin loppu häämötti, mutta tiukemmallakin linjalla oli kannattajansa.

Kokoomuksen Pirjo-Riitta Antvuori marssi vetoamaan vihreiden eduskuntaryhmän ”hyviin tyyppeihin”, joiden pitäisi taistella muutosta vastaan eikä antautua kädet pystyssä.

Poliitikkojen usko sensuuriin oli kuitenkin hiipunut. Vuoden 1987 videolain tunnettu tiukentaja, Antvuoren puoluetoveri Sirpa Pietikäinen äänesti nyt liberaalin linjan mukaisesti.

1980-luvulla valtio oli suhtautunut videoelokuviin ankarammin kuin tupakkaan ja viinaan. Kaikkien alle 18-vuotiailta kiellettyjen ja siis virallisesti aikuisille sallittujen elokuvien videolevitys oli kielletty kokonaan. Suuressa puhdistuksessa katosi muutakin, koko videoalan alkuvaiheen vapaus ja värikkyys.

Sisältö