Radat vaarassa menettää EU-rahoja

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) tuskastui kuntien vitkasteluun. Ministerin mukaan erimielisyydet vaarantavat osan Turun ja Tampereen ratahankkeiden rahoista.

politiikka 29.01.2020 14:00
HEIKKI VENTO
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka. © ANTTI AIMO-KOIVISTO / LK

Kaksi suurta ratahanketta, Turun tunnin juna ja Tampereen Suomi-rata, ovat vaarassa jäädä ilman EU:n kymmenien miljoonien eurojen tukea, jos kuntien neuvottelut hankeyhtiöistä viivästyvät.

EU-hakemus on jätettävä viimeistään 26. helmikuuta. Sitä ennen hallituksella on oltava varmuus kahden hankeyhtiön perustamisesta. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd) mukaan kuntien päätöksillä on kiire. Aikaa on korkeintaan helmikuun alkuun.

”Suuret linjaukset pitäisi saada viimeistään helmikuun alussa. Puhun kunnille. Keskinäinen vastuunjakosopimus pitäisi saada sovituksi. Valtion puolelta asia ei jää kiinni. Hallitukselta se edellyttää vain yhden istunnon”, Harakka sanoo.

Jos yritys hakea EU-rahaa helmikuussa epäonnistuu, hankeyhtiöt jäävät ilman yhtä rahoitusta. Hankkeita viivästys ei kuitenkaan kaada, vaikka tappio olisi mahdollisesti noin 35 miljoonaa euroa.

Sisältö