Trafi vaati poliisitutkintaa Levin huimasta droonitemppuilusta – Tutkintapyyntö katosi jäljettömiin

Tekemättä jääneen tutkinnan johtaja: kukaan ei tiedä siitä pyynnöstä yhtään mitään.
Kotimaa 19.12.2017 07:33

Ruutukaappaus Casey Neistatin Youtube-videolta.

White Christmas -kappale kaikaa ja 16 pientä sähkömoottoria pörrää, kun joulupukin vetimiin sonnustautunut amerikkalainen tubettaja/seikkailija Casey Neistat nousee Levin taivaalle suuren kauko-ohjattavan droonin vetämänä.

Huima stuntti kuvattiin Levillä vuoden 2016 lopulla. Maanantai-iltaan 18. joulukuuta 2017 mennessä Youtubeen ladattua videota oli katsottu 9 360 596 kertaa.

Neustat kertoo droonin rakentamisesta ja teknisistä yksityiskohdista toisella videolla. Sitäkin on katsottu yli kolme miljoonaa kertaa. Levistä ja tempun valmistelusta kertova viisitoistaminuuttinen video on kerännyt 1,5 miljoonaa katselukertaa.

Video: Casey Neistat temppuilee droonilla Levillä. Lähde: Casey Neistat / Youtube

 

Neustatin videoita katseltiin kevään 2017 aikana ahkerasti myös liikenteen turvallisuusvirastossa Trafissa, joka vastaa droonien turvallisuudesta. Trafissa epäiltiin vahvasti, että Levillä rikottiin drooneista annettuja määräyksiä.

Kesäkuun 2. päivänä 2017 kello 14.46 Trafi lähetti poliisille tutkintapyynnön. Se matkasi sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.lappi@poliisi.fi. Kuittaus lähetyksen vastaanottamisesta tuli saman tien.

Sen koommin tutkintapyynnöstä ei ole kuultu mitään.

Tutkinnasta – jos sellainen olisi käynnistetty – vastaisi Kittilän poliisi ja siellä komisario Kirsi Huhtamäki. Hän käytti viikon kiireisestä ajastaan tutkintapyynnön jäljittämiseen, tuloksetta.

”Kukaan ei täällä tiedä mitään semmoisesta tutkintapyynnöstä”, Huhtamäki vakuuttaa. ”Se on kadonnut.” 

Stuntin järjesti amerikkalainen yritys. Heistä Trafi ei ole kiinnostunut.

Trafi ei kerro julkisuuteen laajan tutkintapyyntönsä sisältöä. Erikoisasiantuntija Jorma Kivinen kertoo kuitenkin, mitä ja ketä Trafi jupakassa epäilee.

Neistatia ei epäillä. Hänhän vain roikkui droonin kyydissä, ensin lumilaudalla Levin raiteilla ja rinteissä ja lopulta myös korkealla ilmassa.

Stuntin järjesti amerikkalainen yritys ja drooni oli niin ikään amerikkalainen. Temppu kuvattiin saksalaisesta droonista. Heistäkään Trafi ei ole kiinnostunut.

Tutkintapyyntö kohdistuu järjestäjien käyttämään suomalaiseen asiantuntijaan, joka teki Trafille ilmoituksen suunnitteilla olleesta tempusta. Kivisen mukaan ilmoitus ei kuitenkaan riittänyt.

Joulukuussa 2016 voimassa olleiden määräysten mukaan yli 25 kiloa painavan droonin lennättämiseen olisi vaadittu viranomaisen poikkeuslupa. Sellaista ei haettu.

Raja ylittyi epäilemättä selvästi.

Neistat kertoo rakentamisvideolla, että hänen itsensä ja droonin yhdistelmä painoi noin 180 kiloa. Lentolaitteen osuus oli sadan kilon luokkaa.

 

Drooneihin liittyvät määräykset ovat eri maissa kuin sillisalaattia. Suomi on alusta saakka ylpeillyt maailman ehkä väljimmillä määräyksillä. Tästä huolimatta ongelmia on ilmaantunut vain vähän.

Kivisen mukaan Trafi on vienyt poliisitutkintaan vain pari tapausta, jotka liittyvät droonin lennättämiseen kielletyssä ilmatilassa, yhdessä tapauksessa Helsinki-Vantaan lentokentän lähialueella liikennekoneiden käyttämissä korkeuksissa.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.