Ääntä ei kuulu, vaikka kone lentää matalalla Malmin yli – Tulevaisuuden lentokoneen energia tulee töpselistä

Uutisanalyysi: Suomessa lentää jo ensimmäinen sähkölentokone, mutta niiden käyttö kaupallisessa liikenteessä on vielä vuosien päässä.
Kotimaa 31.7.2018 20:52
Suomen ensimmäinen sähkölentokone, Helsingin Sähkölentokoneyhdistyksen Pipistrel Alpha Electro, lensi virallisen ensilentonsa Malmin lentokentällä Helsingissä 31. heinäkuuta 2018.
Suomen ensimmäinen sähkölentokone, Helsingin Sähkölentokoneyhdistyksen Pipistrel Alpha Electro, lensi virallisen ensilentonsa Malmin lentokentällä Helsingissä 31. heinäkuuta 2018. © MARTTI KAINULAINEN / Lehtikuva

Päältä päin katsoen Pipistrel Alpha Electro on kuin mikä tahansa muu uusi pikkukone Malmin lentoaseman platalla. Siro, pieni, muovirakenteinen, keulalla pikkuinen kolmilapainen potkuri, rungossa ultrakevyen lentokoneen rekisteritunnus OH-U682.

Ulkokuori kuitenkin pettää. Alpha Electro on tulevaisuuden suunnannäyttäjä, Suomen ensimmäinen sähkölentokone.

Eron huomaa korvissaan, kun Jussi Frisk kapuaa ahtaaseen ohjaamoon ja lähtee rullaamaan. Kone ei pidä minkäänlaista ääntä, ei edes silloin, kun Frisk työntää tehot täysille, vetää koneensa ilmaan ja tekee muutaman matalan ylilennon.

 

Sähkölentokone on äänetön, mutta yksin tämä tosiseikka ei tee siitä tulevaisuuden airutta. Sähkö on huomispäivän voimanlähde, koska se korvaa fossiilisen polttoaineen ja torjuu näin ilmastonmuutosta.