Ranskalainen Philip Boulay opettaa naamioteatteria. Karlo Haapiainen, klovninimeltään Hiddlestone, kuuntelee ohjeita.

Valitut

Yli tuhat ihmistä vuodessa yrittää päästä Teatterikorkeakouluun opiskelemaan näyttelijäksi. Sinne haetaan kuusi, kymmenenkin kertaa. Millaista siellä on?

Ranskalainen Philip Boulay opettaa naamioteatteria. Karlo Haapiainen, klovninimeltään Hiddlestone, kuuntelee ohjeita. © Marjo Tynkkynen
Kotimaa 03.04.2020 06:00
Teksti Vappu Kaarenoja kuvat Marjo Tynkkynen

Teatterikorkeakoulu sijaitsee keltaiseksi maalatussa entisessä teollisuuskiinteistössä Helsingin Sörnäisissä. Rakennusta sanotaan Kookokseksi.

Viime vuosisadan alussa siellä valmistettiin kookosrasvasta saippuaa. Sen jälkeen talo oli monta vuosikymmentä hissiyhtiö Koneen pääkonttori, sitten varasto ja muun muassa Libyan suurlähetystö.

Rakennuksen sisäpihalle tuotiin ruumiita, kun Estonia upposi 1994. Kaupungin ruumishuoneisiin ei mahtunut. Sisäpihalla oli viileää, ja se oli katseilta suojassa.

Teatterikorkeakoulu muutti Kookokseen vuonna 2000.

Sisäpiha on katettu lasilla. Pääsykokeiden aikaan, kun kevätaurinko paistaa ja valintakokeeseen osallistuvat ahtautuvat aukiolle, siellä on usein kuuma.

Muutama sata metriä ylämäkeen on Kallion lukio, Eliaksen vanha koulu.

Monen vuoden ajan teatterikorkean rakennuksen näkeminen sai Eliaksen tuntemaan olonsa epämukavaksi. Sinne piti päästä. Jo ala-asteikäisenä Elias oli sanonut haluavansa näyttelijäksi.

Sisältö