Teosto: Vain elämää -ohjelman versio Joutsenlaulusta oli luvaton uusi sovitus – Olisi vaatinut Jussi Hakulisen luvan

Joutsenlaulu-versiosta tulee merkittävä ennakkotapaus, joka voi muuttaa musiikin käyttöä etenkin tv-ohjelmissa.
Kotimaa 30.5.2017 14:34
Jussi Hakulinen.
Jussi Hakulinen. © Johanna Sjövall

Jussi Hakulisen Joutsenlaulua ei olisi saanut esittää Vain elämää -ohjelmassa ilman laulun tehneen Hakulisen lupaa, sillä kyseessä on uusi sovitus kappaleesta.

Uudeksi sovitukseksi Samu Haberin esittämän version on määritellyt tekijänoikeustoimisto Teosto ry:n ohjelmistotoimikunta, jolta Hakulinen pyysi lausuntoa asiasta musiikintekijöiden etujärjestön Elvis ry:n avustuksella

Ohjelmistotoimikunnan lausunto on yksiselitteinen, kappaletta on muunneltu monin tavoin.

Jussi Hakulisen luvalla julkaistussa lausunnossa todetaan Joutsenlaulusta näin:

”Teoksen sointumaailmaa, sävellyskuviota, kappaleen tunnelmaa ja sointia muuntamalla on luotu identiteetiltään itsenäinen, tunnistettava kokonaisuus (uusi, luova sovituspanos). Kertosäkeen sointukudoksessa on uudessa versiossa melodisesti korostuneempi äänenkuljetus. Tekstiä on lyhennetty alkuperäisestä.”

Tekijänoikeuslain mukaan kappaleen saa esittää televisiossa, jos sen tekstiä, sävellystä ja sovitusta ei muunnella.

Kappaleen muunteluun eli uudelleensovitukseen tarvitaan lupa alkuperäisen teoksen tekijältä, tässä tapauksessa Joutsenlaulun säveltäneeltä, sanoittaneelta ja sovittaneelta Jussi Hakuliselta.

 

Elvis ry:n toiminnanjohtaja Aku Toivonen sanoo, että nyt saatu Teoston ohjelmistotoimikunnan lausunto on suositus, ei oikeudellisesti sitova ohje.

”Ohjelmistotoimikunnan lausuntoja pidetään kuitenkin merkityksellisinä ja tuleville oikeuskäsittelyille suuntaa antavina”, Toivonen sanoo.

Seuraavaksi Elvis ry pyytää lausuntoa opetus- ja kulttuuriministeriön asettamalta tekijänoikeusneuvostolta, jonka lausuntoja pidetään Toivosen mukaan alalla vielä merkityksellisempinä kuin ohjelmistotoimikunnan lausuntoja.

”Neuvoston lausunnon saatuamme päätämme seuraavat oikeustoimet”, Toivonen kertoo.

Kun Joutsenlaulu esitettiin televisiossa, siitä jätettiin pois neljä säkeistöä. Näin yli viisiminuuttinen kappale saatiin puristettua kolmeen minuuttiin.

Jussi Hakulisen mielestä jäljelle jäänyt lyhennelmä ei ollut Joutsenlaulu ollenkaan, vaan pelkkä ote siitä.

Helsingin Sanomien haastattelussa Hakulinen kertoi, että olisi suostunut Samu Haberin laulaman version julkaisuun, jos Joutsenlaulun tekstiä ei olisi muunneltu.

”Viimeinen kommentti Warner Musicin suunnalta oli, että eihän kappaleen tekstiä ole muutettu. Ilmeisesti he eivät huomanneet, että siitä oli jätetty monta säkeistöä pois ja että he olivat keksineet siihen kertosäkeen. Eivät tainneet luottaa, että se menee muuten ihmisten päähän”, Hakulinen sanoo.

Kun tekijä älähtää, hänellä on siihen täysi oikeus.

Poplauluja on toki lyhennetty ennenkin, eivätkä niiden tekijät ole siitä älähtäneet. Se ei kuitenkaan tarkoita, että käytäntö olisi luvallinen. Silloin kun tekijä älähtää, hänellä on siihen täysi oikeus.

Yleensä osapuolet sopivat uudesta sovituksesta keskenään. Tai sitten kappaleen tekijä tyytyy osaansa ja uudesta versiosta saamiinsa tekijänoikeuskorvauksiin.

Jussi Hakulisen mielestä Joutsenlaulu-asiasta olisi voitu sopia, jos häneltä olisi kysytty lupa etukäteen ja jos kappale olisi esitetty kokonaan. Koska näin ei tapahtunut, hän haluaa selvittää tapauksen perin pohjin.

”Haluan käydä tämän loppuun asti sen takia, että tämmöistä ei tulisi enää ikinä tapahtumaan. Ei minulle itselleni eikä kenellekään muulle”, Hakulinen sanoo.

”Toivottavasti ihmiset tämän myötä ymmärtävät, mitä tekijänoikeudet ovat. Niiden mukaan sävellykset ja sanoitukset ovat tekijöiden omaisuutta. En usko, että kovin moni on innoissaan siitä, kun heidän omaisuuttaan runnellaan.”

Kustannusoikeuksien haltijat ovat huseeranneet haluamallaan tavalla.

Joutsenlaulu-versiosta on muodostumassa merkittävä ennakkotapaus musiikkialalle. Se saattaa muuttaa monia käytäntöjä etenkin musiikin käytössä tv-ohjelmissa.

Tästä lähtien säveltäjät ja sanoittajat miettivät varmasti kappaleidensa käyttöä ja pitävät kiinni oikeuksistaan entistä tarkemmin. Luultavasti myös levy- ja tuotantoyhtiöt ottavat tapauksesta onkeensa.

Joutsenlaulun tapaus nostaa esiin ymmärrystä siitä, että teoksen lyhentäminen on tekijänoikeustermein sovittamista, ja että se vaatii luvan oikeudenhaltijalta”, Toivonen sanoo.

”Tämä tapaus vahvistaa aiempaa ymmärrystä siitä, että teoksen oikeudenhaltijalta on aina pyydettävä lupa teoksen muunteluun. Tekijän oikeuksia tulee kunnioittaa.”

Jussi Hakulinen haluaa toiminnallaan nostaa esiin tekijänoikeudet laajemminkin.

Monella levy-yhtiöllä on ollut tapana, että levysopimuksen kanssa samaan aikaan allekirjoitetaan kustannussopimus. Toisin sanoen musiikin hallinnointi – sen levittäminen, markkinoiminen ja niin edelleen – luovutetaan samalla kerralla ulkopuolisen yhtiön kontolle.

Kustannusyhtiöistä puhutaan usein ”levy-yhtiöpomojen eläkerahastoina”. Jotkut levy-yhtiöt ovat perustelleet artisteilleen kustannussopimuksen tekemistä sillä, että niiden tuloilla rahoitetaan levyjen tekeminen ja mainonta.

Useimmat muusikot ovat antaneet kustannusoikeuksiensa haltijoiden huseerata haluamallaan tavalla.

Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Olavi Uusivirta ei ole koskaan suostunut kirjoittamaan kustannussopimusta.

 

Jussi Hakulisella on omien kappaleidensa kaikki oikeudet. Hän siis päättää niiden käytöstä itse.

Hakulisen mielestä kaikkiin levy-yhtiöiden ehdotuksiin ei kannata suostua.

”Kustannusoikeuksista kannattaa luopua vain, jos kustannusyhtiö perustelee asiansa hyvin ja oikeasti tekee niiden edellyttämää kustannustyötä. Siinäkin tapauksessa kannattaa tehdä vain lyhytaikaisia sopimuksia ja sopia niiden sisältö tarkkaan”, Hakulinen pohtii.

Jussi Hakulinen on kauhuissaan musiikkiteollisuuden nykytilanteesta. Kolmella suurella, monikansallisella levy-yhtiöllä on hänen mielestään liikaa valtaa.

”Niiden hallussa on yli 90 prosenttia Suomen markkinoista. Se ei ole hedelmällinen tilanne millekään vähänkään marginaalisemmalle musiikille. Siksi teen mitä tahansa tilannetta parantaakseni. Laitan oikein mielelläni vähän kapuloita musiikkiteollisuuden rattaisiin”, Hakulinen sanoo.

Jussi Hakulisen Yö-yhtyeelle tekemä Joutsenlaulu esitettiin tv-ohjelmassa, mutta levyllä tai suoratoistopalveluissa rajusti lyhennettyä versiota ei uskallettu julkaista.

 

Hakulisen tekijänoikeuksia on televisioesityksen lisäksi rikottu soittamalla Samu Haberin Joutsenlaulu-versiota Radio Suomipopissa ja Radio Aallossa. Ne molemmat ovat Vain elämää -ohjelmaa esittävän Nelonen Median radiokanavia.

Helsingin Sanomien haastattelussa Suomipopin, Aallon ja neljän muun radiokanavan musiikkipäällikkö Mikko Koivusipilä perusteli radiosoiton niin, että kappaletta sai soittaa, koska kyseessä oli ohjelmamarkkinointi eli mainos. 

Koivusipilä kertoo saaneensa Joutsenlaulu-version käyttöönsä Banijay-tuotantoyhtiöltä.

”En osaa ottaa kantaa kappaleen soittamisen laillisuuteen. Sen päättävät muut henkilöt”, Koivusipilä sanoo. 

Joutsenlaulua ei soittolistattu mihinkään, vaan kyse oli pelkästä tv-ohjelman promoamisesta. Se tehtiin saman käytännön mukaan, jonka mukaan oli toimittu aiemmillakin tuotantokausilla”, hän jatkaa. 

Banijay Finlandin toimitusjohtaja Tatu Ferchen sanoo tuotantoyhtiön toimittaneen ohjelmamateriaalin Nelonen Medialle, ei mitenkään erikseen radiolle. Hänen mukaansa se, miten Nelonen käyttää materiaalia on täysin heidän oma päätöksensä. 

”Ohjelman kappaleiden soittaminen radiossa ohjelman markkinointitarkoituksessa on ollut ymmärtääkseni käytäntö Vain elämää -ohjelman kaikilla kausilla”, Ferchen toteaa.

 

Tatu Ferchenin mukaan tuotantoyhtiö kävi avointa ja hyvää keskustelua Jussi Hakulisen juristin kanssa noin kaksi kuukautta ennen Joutsenlaulun tv-esitystä. Heille toimitettiin myös Joutsenlaulun uusi versio.

Tuotantoyhtiö ei missään vaiheessa saanut vaadetta, jonka mukaan kyseistä versiota ei saisi käyttää ohjelmassa. Tatu Ferchen sanoo, että hänen käsittääkseen Joutsenlaulun esittäminen oli laillista.

”Sanoja tai melodiaa ei ole muutettu”, Ferchen perustelee.

Elvis ry:n toiminnanjohtajan Aku Toivosen mukaan Joutsenlaulun soittaminen radiossa oli kummallista. Version radiokäyttöön luovuttaneella tuotantoyhtiöllä ei ollut siihen mitään oikeutta.

Ja vaikka radiosoitto nähtäisiinkin mainoksena, se olisi joka tapauksessa luvatonta.

”Musiikin käyttäminen mainoksessa vaatii aina luvan teoksen oikeudenhaltijalta – tässä tapauksessa Jussi Hakuliselta. Häneltä ei ole lupaa kappaleen käyttämiseen mainoksessa kysytty, saati saatu”, sanoo Aku Toivonen.

”Teosto ei lisensoi musiikin mainoskäyttöä, vaan lupa tulee aina kysyä suoraan oikeudenhaltijalta.”

Joutsenlaulu-tapauksesta kerrotaan Elvis ry:n Selvis-jäsenlehden seuraavassa numerossa.