Teknologia tarjoaa jo keinot ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen – Aurinkovoima voi jopa kolminkertaistaa maapallon sähköntuotannon

Essee: Pohjolan pitkässä talvessa aurinkotalouden käyttöönottoa voidaan tukea muulla ilmastoneutraalilla tekniikalla, kirjoittavat Juha Pyrhönen ja Julia Vauterin.
Kotimaa 1.5.2019 20:50
Juha Pyrhönen ja Julia Vauterin
Aurinkopaneelit Aalto-yliopiston uudisrakennuksen Väreen katolla Espoon Otaniemessä syyskuussa 2018.
Aurinkopaneelit Aalto-yliopiston uudisrakennuksen Väreen katolla Espoon Otaniemessä syyskuussa 2018. © MARTTI KAINULAINEN / Lehtikuva

"Synkillä ilmastoraporteilla on aiheutettu näköalattomuutta ja epätoivoa, mikä on väärä lopputulos", kirjoittavat Juha Pyrhönen ja Julia Vauterin Kanava-lehdessä 3/2019. "Ilmastopessimismin asemesta voimme – kukin omilla panoksillamme ja kulutusvalinnoillamme – pyrkiä kohti aurinkotaloutta."

Suomen Kuvalehti julkaisee kirjoituksen kokonaisuudessaan.

 

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti on herättänyt monet murehtimaan maapallon tulevaisuutta. Onko ihmiskunta itsekkyytensä vuoksi tuomittu tuhoon, vai vieläkö jotain on tehtävissä? Saako lentää, ajaa autolla, syödä lihaa? Onko vastuutonta hankkia lapsia?

Synkillä ilmastoraporteilla on aiheutettu näköalattomuutta ja epätoivoa, mikä on väärä lopputulos. Tämä tulisi korjata.

Noin kolme neljäsosaa kaikesta ihmisen aiheuttamasta ilmastorasituksesta tulee energian suorasta tai epäsuorasta käytöstä ja loput maankäytön muutoksista ja maataloudesta. Energia-alan merkitys kestävän talousjärjestelmän luomisessa on ratkaiseva. Synkkyyden tai välinpitämättömyyden asemesta meidän täytyy kehittää energiajärjestelmää niin, että ilmastonmuutos pysäytetään.