Sangen hyvä tarina

Tornion Panimo houkutteli sijoittajat mukaan huikeilla tuottonäkymillä, mutta ennusteet pettivät pahasti. Joukkorahoituksessa pelataan usein tunteilla.

Lapin Kullan aikana panimossa oli mahdollista valmistaa olutta vuosittain yli 200 miljoonaa litraa. Tornion Panimo ilmoittaa voivansa päästä tuotannossa lähelle 2,5 miljoonaa litraa.
Lapin Kullan aikana panimossa oli mahdollista valmistaa olutta vuosittain yli 200 miljoonaa litraa. Tornion Panimo ilmoittaa voivansa päästä tuotannossa lähelle 2,5 miljoonaa litraa. © Joel Karppanen

Torniolaiset surivat, kun Hartwall päätti vuonna 2010 lopettaa Lapin Kullan panimon. ”Tunturipurojen raikkaudella” markkinoidun oluen tuotanto siirrettiin Lahteen ja noin sadan työntekijän panimo sulki ovensa.

Hartwall ehti jo pyytää yrittäjiltä tarjouksia huonokuntoisen panimorakennuksen purkamisesta. Kiinteistöyhtiölle löytyi kuitenkin uusi omistaja, joka halusi tuoda tiloihin uutta toimintaa.

Lappari-elämystehtaaksi nimettyyn kiinteistöön tuli golf-halli, kuntosali, televisiosta tuttujen Duudsonien teemapuisto – ja panimo.

Oululaisella Mikko Ahokkaalla oli vuonna 2015 kasassa kaveriporukka, joka halusi perustaa Ouluun viski- ja ginitislaamon. Se oli Ahokkaan mukaan silloin ”kuumaa hottia”.

Suunnitelmat muuttuivat, kun joukkio päätti ryhtyä yhteistyöhön torniolaisen Kaj Kostianderin kanssa. Oulu jäi.

Avainsanat
Sisältö