Taloustieteilijä Hans-Werner Sinn: Eurosta pitää voida erota – ja se onnistuu viikonlopun aikana

Sinnin mukaan euroalueen nykyinen talouskasvu perustuu velkaantumiseen, jota EKP tukee omien sääntöjensä vastaisesti.
Antti Ronkainen
Talous 11.3.2018 18:31
Taloustieteilijä Hans-Werner Sinnin mukaan euroalueesta pitäisi voida erota. Tämä olisi hänen mukaansa ainoa järkevä tapa huolehtia siitä, että erot euromaiden kilpailukyvyssä eivät kasva liian suuriksi. ”Euron tulisi olla vapaaehtoista yhteistyötä. Eroavia maita ei pitäisi rangaista”, Sinn sa...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Saksa pitää omaa palkkojennousuvauhtiaan väkisin alle 2 % tason, kuten viimeinen IG-metallin palkkaratkaisu 27 kk ajaksi näyttää.

Saksan kauppatase on voimakkaan ylijäämäimäinen.

Saavuttaakseen kilpailukykyisyyden täytyy inflaation olla muissa maissa / periferiassa alle Saksan tason. Eli deflaatiossa. Yhteisellä valuutta alueella on hyvin vaikea korjata kilpailukyvyssä olevia vinoumia. Työmarkkinoiden kautta se ei onnistu ”periferiassa”.

Miksei Saksa voi antaa ostovoimaa omalle kansalleen, mihin sillä olisi varaa ? Tämä tapahtuisi jos markkinoiden annettaisiin toimia (Saksassa), korporativismin sijaan. Korporativismi näkyy mm Saksan keskuspankin pääjohtajan intervenointeina työmarkkinoihin, jos palkkaratkaisu uhkaa mennä yli 2%:tin. Työmarkkina manipulaationa.
https://www.ft.com/content/0adaf400-fc45-11e7-a492-2c9be7f3120a

Ei toimi näin.

Euro on niin läpipoliittinen unelma, että kannattajat menevät mieluummin hautaan sen kanssa kuin myöntävät epäonnistuneensa.