Kapitalismin petetyt lupaukset
Kapitalismi on viime vuosisadan huikein menestystarina. Nyt jopa talouseliitin sisällä kysytään, onko sen annettu mennä liian pitkälle.

”Suuri osa kansalaisista kokee, että kapitalismi ei toimi heidän parhaakseen.”
Tämä talousnobelisti Angus Deatonin huomio kuvastaa yhteiskunnallista mielenmaisemaa molemmin puolin Atlanttia.
Tulo- ja varallisuuserot ovat revenneet viime vuosikymmeninä länsimaissa, ja pieni superrikkaiden joukko on erottunut omaksi kastikseen. Maailman 26 varakkainta omistaa yhtä paljon mammonaa kuin koko ihmiskunnan köyhempi puolisko eli 3,8 miljardia ihmistä.
Toisen maailmansodan jälkeisellä kultakaudella länsimainen keskiluokka tottui turvallisiin työpaikkoihin ja nousevaan elintasoon. Kapitalismi palkitsi tavallisia ihmisiä ponnistelusta ja pitkäjänteisyydestä. Syntyi odotus, että seuraava sukupolvi pärjää aina edellistä paremmin.
Öljykriisi ja stagflaatio – laman ja inflaation yhdistelmä – alkoivat murentaa kultakauden valtiojohtoista kasvumallia 1970-luvulla. Valtaan nousivat Ronald Reaganin ja Margaret Thatcherin kaltaiset poliitikot, jotka tarjosivat lääkkeeksi pääomien vapauttamista, sääntelyn purkamista, verojen leikkauksia ja julkisten menojen karsimista.
Elämme kuin rahasta olisi pulaa ja luonnonvaroja loputtomasti – Todellisuudessa on juuri päinvastoin, sanoo Paavo Järvensivu
Thomas Pikettyn Pääoma on selkeästi ajateltu ja kirjoitettu teos tuloerojen kasvusta
Kapitalismi on ja pysyy – mutta ihmisillä on mahdollisuus vaikuttaa sen sisältöön
Maailmanloppu on lähempänä kuin uskotkaan – Sen voi ymmärtää, jos kiipeää korkealle kalliolle Helsingin Pasilassa