Neulebloggaus yleistyy myös Suomessa: uudet trendit luodaan netissä

Talous 28.9.2009 13:56

Suomalaiset käsityölehdet ovat alkaneet huomata blogien tarjoaman aarreaitan. Netissä liikkuvat tuoreet ideat, ohjeet ja lankavinkit.

NeulomistaBlogi voi houkutella neulomisen pariin. Kuva Marja Airio / Lehtikuva

Suomalaiset neulebloggaajat ovat jo saaneet töitään julki myös ulkomaisissa neulelehdissä.

”Tiedän, että muutamalla suomalaisella bloggaajalla on ollut malleja ulkomaisissa lehdissä, kuten Vogue Knitting ja Twist Collective”, bloggaaja Kaisa Ikola kertoo.

Neulebloggaajat ja internetin neuleyhteisöt ovat ensimmäisen kerran Suomessa esillä omalla osastollaan Seinäjoen käsityömessuilla 2.-4. lokakuuta. Kaisa Ikola on yksi osaston toteuttajista.

Suomalaisissa käsityölehdissä bloggaajia on ollut jonkin verran esimerkiksi kolumnisteina, heitä on esitelty jutuissa tai he ovat myyneet lehdelle omia mallejaan.

”Suunnittelijat saavat jonkun verran tuloa, kun ohje ostetaan. Kun ohje on lehdessä, voi saada nimeä ja omia suunnitelmiaan helpommin läpi.”

”Jokaisen bloggaajan haave on myös saada enemmän lukijoita. Nimi lehdessä auttaa asiaa”, Ikola sanoo.

Blogimaailma tarjoaa uutuudet

Ikolan mielestä blogien merkitystä ei osata vielä täysin hyödyntää, vaikka bloggaajien suosiosta on esimerkkejä muilta aloilta.

”Suosio lähti liikkeelle muotiblogeista. Nykyään muotibloggaajia ei pidetä pelkästään muodin seuraajina, vaan he luovat myös uutta muotia. Sama on tulossa neuleblogeihin”, Ikola uskoo.

Ikolan mielestä blogit menevät joskus lehtien edelle esimerkiksi vallalla olevien trendien suhteen.

”Lehdessä saatetaan esitellä joku asia uutena, vaikka se on jo vanha juttu blogimaailmassa. Ymmärrän kyllä silti, että joitain lehtiä tehdään harvemmin ja että blogit elävät lehtiä nopeammin.”

Hän toivookin, että toimittajat ehtivät työnsä ohessa seuraamaan myös, mistä blogeissa kohistaan.

Harrastajat eivät aina malta odottaa median huomiota, vaan he perustavat oman julkaisukanavan. Ulla on vapaaehtoistyönä tehty nettineulelehti, joka ilmestyy kolme kertaa vuodessa. Ensimmäinen numero ilmestyi vuonna 2004.

Hyvä paha julkisuus

Ikola pitää neuleblogeja tärkeinä käsityöyrittäjille. Toiminta Suomessa ei ole suuren suurta, ja linkkaus kehuvan blogitekstin yhteydessä voi tuoda nettikauppaan huomattavan kävijämäärän.

”Hyvä ja huono tieto leviävät netissä nopeasti.”

Seinäjoen käsityömessuille osallistumisen tarkoituksena on saada ihmiset tajuamaan netin mahdollisuudet.

”Tarkoitus on esitellä, mitä netti tarjoaa, ja saada toivon mukaan lisää neulebloggaajia. Ei tarvitse tehdä sohvannurkassa vaan voi saada vertaistukea”, osastolle tuleva Ikola kertoo.

Hän uskoo, että blogit houkuttelevat käsitöiden pariin uusia ihmisiä harrastajien inspiroinnin lisäksi. Kolme vuotta blogia pitänyt Ikola tietää tämän omasta kokemuksesta.

”Olin luokan hitain ja huonoin neuloja. Jos ei olisi blogeja, niin en neuloisi”, Ikola paljastaa.