Pörssiklubin sisäinen raportti paljastaa: Naiskielto romahdutti jäsenhakemukset, halpa vuokra vaarassa

Pörssiklubin nelihenkinen työryhmä tuotti seitsemänsivuisen raportin, jossa se päätyi suosittamaan naisten pääsyä klubiin.
Talous 13.9.2018 17:35
Aula - Pörssisäätiön Pörssitalon tiloissa vuokralaisena toimiva Pörssiklubi kuvattuna Helsingissä 28. helmikuuta 2018. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Pörssiklubin tiloja Helsingissä. © Martti Kainulainen / Lehtikuva

Helsingin Pörssiklubin hallitus on kutsunut yhdistyksen jäsenet koolle päättämään sääntömuutoksesta, joka avaisi naisille mahdollisuuden tulla mukaan klubin toimintaan.

Pörssiklubia on kritisoitu voimakkaasti siitä, että se ei hyväksy naisia jäsenistöönsä.

Jäsenyyttä ovat voineet hakea talouselämässä mukana olevat suomalaiset miehet, joilla on nuhteeton tausta ja vähintään kaksi suosittelijaa klubissa.

Nyt jäsenistölle lähetetyssä kutsussa kerrotaan, että uudistus poistaisi jäsenkriteereistä niihin vuonna 1997 tehdyn lisäyksen, jonka mukaan jäsenen tulee olla mies.

Muutoksen läpimeno vaatisi kahden kolmasosan enemmistön ja se tulee hyväksyä kahdessa erillisessä kokouksessa.

Nyt koolle on kutsuttu ensimmäinen jäsenkokous, jossa asiaa on määrä käsitellä. Kokous järjestetään syyskuun 26. päivänä.

 

Pörssiklubin hallituksen viime vuonna tekemässä kyselyssä noin 54 prosenttia vastaajista kannatti naisten jäsenyyttä. Tämä prosenttiluku ei vielä riitä sääntömuutokseen.

Klubin hallitus kertoo jäsenkokouskutsussa perehtyneensä kysymykseen. Aiheesta on myös järjestetty keskustelutilaisuus.

”Muutos on hallituksen mielestä tarpeellinen, koska tämä takaa parhaiten Klubin tulevaisuuden elinvoimaisena bisnesklubina. Vaihtoehtona olisi pysyminen herrain vapaa-ajan klubina, joka hallituksen mielestä on huonompi tulevaisuuden skenaario”, puheenjohtaja Finn Wardin allekirjoittamassa viestissä todetaan.

Siinä viitataan myös klubin sääntöihin, joiden tarkoituksena on ”taloudellisen elämän edistäminen”.

”Mikäli tämä ylevä tavoite halutaan säilyttää, on vaikea nyky-Suomessa sulkea ovet naisjäsenyydeltä.”

 

Klubin valtuusto asetti keväällä myös nelihenkisen työryhmän pohtimaan asiaa. Hallitusammattilainen Berndt Brunowin johtama ryhmä tuotti seitsemänsivuisen raportin, jossa katsottiin, että vapaa-ajan klubiksi muuttuminen ei kunnioittaisi yhdistyksen historiaa bisnesklubina.

Ryhmässä istui myös valtion omistajaohjausosaston entinen päällikkö Eero Heliövaara.

Työryhmän raportissa painotetaan huolta yhdistyksen taloudesta. Jäsenistöstä peräti 41 prosentin osalta jäsenmaksut maksaa työnantaja.

Neljä merkittävää finanssialan toimijaa on lopettanut jäsenmaksujen maksamisen, minkä takia 20 jäsentä on irtisanoutunut klubista.

Lisäksi uusien hakijoiden määrä on romahtanut. Vuoden 2018 elokuuhun mennessä hakemuksia on tullut seitsemän kappaletta, kun viime vuonna samaan aikaan hakemuksia oli tullut jo noin 50 kappaletta.

Klubin liiketoiminta on kärsinyt.

”Useita klubilla järjestettäviä vakiotilaisuuksia on peruutettu ja yksityistilaisuuksien liikevaihto on lähtenyt noin viiden prosentin laskuun alkuvuoden aikana viime vuoteen verrattuna”, raportissa todetaan.

Työryhmä arvioi, että Klubin julkisuuskuvan heikkeneminen jatkuu entisestään, jos naisjäsenyyttä ei mahdollisteta, millä olisi merkittäviä taloudellisia vaikutuksia.

Klubin vuokrasopimus Pörssitalossa on päättymässä lähivuosina.

Työryhmä epäilee, että miesten klubina pysyminen voisi vaikuttaa tulevaan vuokrasopimukseen negatiivisesti. Tällä hetkellä klubin vuokra on puolet alueen normaalista hintatasosta.

Raportissa myös ymmärretään joidenkin jäsenten huolta siitä, että mahdollisuus aikaan miesten kesken katoaisi.

”Monelle jäsenelle on erittäin tärkeää, että Klubilla on mahdollisuus viettää aikaa poikien kesken… toisaalta naisjäsenyys rikastaisi Klubia naisten tuodessa oman kontribuutionsa keskusteluihin ja jaostojen toimintaan”, raportissa todetaan.