Näin säätiö voi ostaa vaikutusvaltaa Suomessa

Talous 9.10.2009 15:01

Vapaan koulutuksen tukisäätiö toimi tietoisesti demokratiaa vastaan.

Korruptio Vapaan koulutuksen tukisäätiö onnistui vaikuttamaan koko koulutussektorin toimintaan. Kuva Mikko Stig / Lehtikuva.

Vaalirahakeskustelussa ollaan siirrytty laudoista ja taloista takaisin säätiöihin. Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen jättää Ylen mukaan kaikki luottamustehtävänsä Nuorisosäätiössä ja Ylen hallintoneuvostossa vaalirahakohun vuoksi.

Lisäksi Kauppalehti kertoo, että Patentti- ja rekisterihallitus on pyytänyt yhteensä kahdeltatoista säätiöltä selvitystä siitä, miten vaalirahoitus on toteuttanut säätiöiden tarkoitusta.

Näin valta ostetaan

Jyväskylän yliopiston dosentti Seppo Suutarinen kirjoittaa Suomen Kuvalehdelle lähettämässään puheenvuorossa, että yhteiskunnallisen vaikutusvallan ostaminen Suomessa on todellakin mahdollista. Suutarisen esimerkki on Vapaan koulutuksen tukisäätiö eli VKTS.

VKTS perustettiin 1970-luvun alkupuolella alun perin vastustamaan vasemmistolaista koulutuspolitiikkaa. Sittemmin se rakensi itselleen tehokkaan organisaation virkamiehistä ja poliitikoista, ja säätiö pääsi vaikuttamaan asioihin jo valmisteluvaiheessa.

Suutarinen kirjoittaa, että säätiö onnistui vaikuttamaan koko koulutussektorin toimintaan ja kehitykseen. VKTS:n piirissä kirjoitettiin porvarillisten puolueiden eduskunnassa esitetyt koulutusta koskeneet ryhmäpuheenvuorot.

”Vuosituhannen vaihteessa toteutunut koulutuspolitiikka on myötäillyt säätiössä vuosisadan lopussa päätettyä linjaa. Osaa säätiön tavoitteista voidaan toki pitää perusteltuina, mutta myös monet nykyiset koulutusjärjestelmän erikoisuudet ja epäkohdat ovat selitettävissä sen toiminnalla. Säätiön omat dokumentit vahvistavat sen toimineen tietoisesti demokratiaa vastaan”, Suutarinen kirjoittaa.

Lue koko teksti ja ota kantaa täällä: Eri mieltä – Säätiö voi ostaa vaikutusvaltaa