Miljardihanke: Pyhätunturin matkailukaupungin rakentaminen myllertää Lapin turismia

Pekka Anttila
Talous 29.8.2009 08:00

Pyhätunturin ennätyssuuren matkailuhankkeen rakennustyöt alkavat ensi keväänä. Mukaan on lähtenyt myös Venäjällä oman pankin omistava liikemies.

Pyhätunturin matkailukaupungin suunnitelmaPyhätunturin kupeeseen lähes 700 hehtaarin suuruiselle alueelle kavoitetaan 15 000 vuodepaikkaa. Alueen maamerkiksi suunnitellaan 20-kerroksista tornihotellia. Kuva Arkkitehtitoimisto Havasrosberg

Pyhätunturin ennätyssuuren matkailuhankkeen rakennustyöt alkavat ensi keväänä. Lähes 700 hehtaarin laajuiselle alueelle kaavoitetaan noin 15 000 vuodepaikkaa. Tähtäimessä on kansainvälinen, ympärivuotinen vapaa-ajan keskus, matkailukaupunki.

Alueen maankäyttösopimuksia käsiteltiin Pelkosenniemen kunnanvaltuustossa viime viikolla. Kunnasta kerrotaan, että asemakaavan vahvistaminen alkaa syyskuussa alue kerrallaan. Ensimmäisessä vaiheessa rakentaminen käynnistyy Ylämaankiepin alueella, johon kuuluu 40 loma-asuntotonttia.

Teiden ja kunnallistekniikan rakentaminen alkaa jo tänä vuonna. Tarjouspyyntöjä lasketaan parhaillaan.

Kaiken kaikkiaan koko kaavan vahvistamiseen arvellaan kuluvan kahdesta kolmeen vuotta.
Lähes 700 hehtaarin suuruisen kaava-alueen maista noin puolta hallinnoi lohjalainen Noitatunturi Oy, joka aloitti hankkeen jo vuonna 2001. Kaiken kaikkiaan asemakaavaan kaavoitetaan lähes 700 000 kerrosneliötä rakennusoikeutta.

Yhtiön taustavaikuttajat ovat tähän asti pitäneet matalaa profiilia asemakaavan keskeneräisyyden vuoksi. Osittain tämän vuoksi Golden Peaks of Lapland -nimellä kulkevan hankkeen toteutumisaikataulua on epäilty matkailupiireissä.

Uusia sijoittajia

Nyt yhtiön toimitusjohtaja ja omistajiin kuuluva Henry Hulkko on tullut näkyvästi esille ja osallistunut tiiviisti kunnan, viranomaisten ja maanomistajien kokouksiin. Yhtiö muuttaa myös kotipaikkakuntaansa ja siirtyy kokonaan Pelkosenniemelle.

Hulkko kertoo, että matkailukaupungin ensimmäinen alue toteutetaan niin sanotulla ryhmärakentamismallilla, jossa tehdään kerralla useampia taloja tai kortteli. Tonttivarauksia on jo tehty.

”Me myymme tontit ja toimimme rakennuskohteen valvojana. Asiakkaat tekevät sopimukset talotoimittajan ja rakentajien kanssa. Huvilan rakennuttaminen itse tulee asiakkaalle noin 30 prosenttia halvemmaksi verrattuna siihen, että hän ostaisi talon valmiina.”

”Kaikista taloista tulee ulkoisesti samankaltaisia, runkorakenteet tilataan samalta talotoimittajalta. Näin varmistetaan, että alueen miljöö säilyy harmonisena. Asiakas voi itse vaikuttaa huvilan kokoon ja sisäpuolisiin ratkaisuihin”, kertoo Hulkko, joka vaurastui vuosituhannen vaihteessa teknologia-alalla.

Noitatunturi Oy on tähän mennessä investoinut maanostoihin ja suunnitteluun noin kolme miljoonaa euroa omia rahojaan. Suunnitelmallisuus on tuonut hankkeelle lisäuskottavuutta. Suurin osa alueen maanomistajista on liittynyt kaavahankkeeseen.

Yhteistyötä tehdään myös muiden alueella toimivien matkailuyrittäjien kanssa. Esimerkiksi paikallista matkailukeskusta pyörittävä Pyhätunturi Oy sekä Hotelli Pyhätunturi Oy vievät täydellä teholla eteenpäin omia rinne- ja hotelli-investointejaan.

Talot venäläisten mieleen

Nyt alueelle on tullut myös uusi yllättävä toimija. Suomalainen Rinimex Oy on hankkinut kaikessa hiljaisuudessa alueelta 40 hehtaarin tontin. Yhtiön omistaa Suomen ja Venäjän kansalaisuudet omaava liikemies Boris Rotenberg.

Rinimexin toimitusjohtaja Auvo Niiniketo kertoo, että tontilla on rakennusoikeutta runsaat 37 000 kerrosneliötä. Loma-asuntojen lisäksi tontilla on aluevaraus 10 000 kerrosneliön hotellialueelle.

”Meillä on hyvät suhteet Venäjälle, ja taloista on kaavailtu sellaisia, jotka varmasti kiinnostavat sikäläisiä. Uskomme, että Itä-Lapin ja lähinnä Sallan kautta itärajan yli menevät yhteydet tulevat jatkossa olemaan merkittävä asia”, kertoo turvallisuuskouluttajanakin tunnettu Niiniketo.

Hänen mukaansa tontin pohjatyöt alkavat jo tämän vuoden puolella. Tunturista laskeutuu kirkasvetinen lähdepuro alueen lampiin, jotka ovat kalankasvatuksen takia päässeet soistumaan. Rinimex on nyt saanut viranomaisilta luvan mutaisten lampien ruoppaukseen ja niiden palauttamiseen entiseen kuntoonsa. Lammet sijaitsevat keskellä aluetta, johon rakennuksia kaavaillaan.

”Tarkempia suunnitelmia tehdään sen jälkeen, kun nähdään miten taloustilanne kehittyy. Rinimexillä on Suomessa erilaisia sijoituksia, joita myydään tarpeen mukaan. Lisäksi Boris Rotenberg omistaa veljensä kanssa pankin Venäjällä”, Niiniketo kertoo.

20-kerroksinen hotelli

Kansainvälinen taloustaantuma on hidastanut Henry Hulkon mukaan myös Noitatunturin laajempia rahoituskuvioita.

”Eri hotelliketjut, rakentajat ja sijoittajat seuraavat mielenkiinnolla hankkeen etenemistä, mutta nyt odotetaan merkkejä siitä, että talous lähtisi uudelleen nousuun. Ja vaikka taantuma päättyisikin nopeasti, isot investointipäätökset tulevat jälkijunassa. Realistisesti ajatellen suuria hankkeita voidaan lähteä viemään eteenpäin vuosina 2012-2014. Siihen asti alueella käynnistetään pientalovaltaisia alueita”, Hulkko arvelee.

Hänen mukaansa arktinen alue kokonaisuudessaan on säilynyt ali-investoituna kohteena verrattuna muihin eksoottisiin alueisiin. Toteutuessaan Noitatunturin projekti toisi alueelle yli miljardin euron investoinnit.

Suunnitelmissa vilahtelevat muun muassa ilmaraiderata, säältä suojattu sisämaailma kauppoineen, teemapuisto ja golfkenttä. Kaiken keskellä olisi alueen maamerkki, 20-kerroksinen tornihotelli.

Keskustelu

Jutusta ei ilmene paljonko tähän on tarkoitus käyttää valtion muualta keräämää rahaa. Paljonko?

Suuri ja suuruudenhulluksikin sanottu hanke etenee kun kunnalla on hankkeeseen positiivinen näkemys ja kun myös rahoitus on järjestymässä. Vaikka hanke on suuri ei se kovin paljoa ole julkista keskustelua herättänyt. Veikkaan, että suurin haloo nousee tornihotellista. joka ei valittajien mielestä mitenkään sovi tunturin rinnalle. Mielestäni on parempi, että rakentaminen ja palvelut keskitetään tiiviille alueelle ja itse ympäröivä luonto säilyttää siten paremmin alkuperäisen ja luonnollisen olotilansa.

Sijainti on tämän hankkeen riski. Lentokenttä on Rovaniemellä tai Kuusamossa kymmenien kilomertrien takana, rautatie tulee Kemijärvelle ja sinnekkin on matkaa noin 40 kilometriä. Haluaako matkailija istua tuntikausia bussissa pitkän lentomatkan jälkeen? Soklin kaivoisrataa ei saada tunturin kupeesta kaartamaan. Ei vaikka näin olisi saatu myös Pyhätunturin alue kiskojen varteen kuten Länsi-Lapin turistikeskukset, jotka ovat junayhteyden ja lentokentän avulla keränneet suuren osan Lapin turistivirroista.

http://www.kayraranta.com/2009/07/lappi.html

Ystavani Jodlaaja-Herman Sveitsista, Lacus Lemanuksen rannalta, soiteli. Oli jostain kuullut tasta Pyhatunturin hankkeesta, ja kyseli mita safaritoiminnalle kuuluu?

Muutama vuosi sitten Isbjoern toimi eraanlaisena yhdyshenkilona yrityksen ja asiakkaiden valilla. Yrityksen nimi oli aluksi Itikka Tours, myoh. Mosquito Safaris.
Ideana oli vieda asiakkaat Lapin jankhille parhaimpaan saaskiaikaan. Elettiin uima-asuissa soilla ja tuntureilla. Vain matkanjohtajalla oli OFFIA. Liikuntaa riitti, huidottiin, hatisteltiin. Ihasteltiin paukamia, omien ja toisten. Viikon jotos oli tavanomaisin.
Jodlaaja-Herman, sveitsilainen pankkimies ja rahan paalle ymmartava, osti anopilleen perati kolmen viikon matkan. Herman kertoi, etta se oli taysosuma. Ei ole anoppia senjalkeen nakynyt. On saatu viettaa perhejuhlat ilman asiantuntevia ja myrkyllisia kommentteja.
Nyt Hermannilla on uusi ongelma. Paitsi etta jodlaa, Hermannilla on myos alppitorvi. Tiedattehan, sellainen vankka instrumentti, jonka kasittely vaatii taitoa. Nyt Herman on loytanyt Helgan, oikean Alppiruusun (Edelweiss), joka osaa soitella Hermannin torvea. Edelweiss-Helga puhaltelee ja Herman jodlaa silmat ristissa.
Nyt Herman haluaisi ostaa vaimolleen ainakin kuukauden safarin Lapin raikkaassa luonnossa…

Minun piti pahoitellen kertoa Hermannille, etta yritys kaatui typeraan pikkuseikkaan. Oli otettu yhteytta Pohjanmaalta etta heillakin olisi itikoita joista pitaisi paasta eroon. Ovat kuulema vahan nihkeita jopa Pohjanmaan Lihapoikien Teurastamossa ottamaan vastaan naita itikoita..

Itikka Toursin toimitusjohtaja oli sanonut, etta han tietaa etta pohjanmaaksi itikka tarkoittaa lehmaa. Siis kantturaa tai patukkahantaa, tuota konetta jolla on sopiva maara utareiksi sanottuja elimia. Yhdesta tulee punaista maitoa vasemmistolle, yhdesta puolipunaista vihreille, yhdesta sinista sekoomuslaisille ja yhdesta kirnupiimaa kaikille yhteisesti. Purkki alle ja hannasta vain pumpataan.
Hanen yrityksensa ei nyt kuitenkaan hoitele ihan TALLAISIA itikoita.
Oli Pohjanmaan mies kuullut Hermannin tapauksesta. Oli sanonut etta jos joku sveitsilainen paasi kantturastaan eroon, sama mahdollisuus pitaisi antaa suomalaisillekin. Oli sitten utareita nelja tai vahemman.
Asia meni EU-tuomioistuimeen. Myohempi nimenmuutos ei auttanut. Konkkaan meni.

Lupasin Hermannille ottaa yhteytta Pyhatunturin projektin rahoittajaan seka kutsua kunnan matkailuihmiset Salkku-Muurisen juottolaan kaljoille. Kuulemme asiasta.

JOLELEEEIII! Kesta viela vahan aikaa, Herman!

Veronmaksajalle.: Mistä ihmeestä päättelet, että sinunkin rahojasi veronmaksajana käytetään tähän hankkeeseen. Jutusta ei käy mitään sellaista ilmi.

Olet oikeassa Hannele. Kunta perii kaavoituskustannukset hakijalta ja kunnallistekniikan kulut rakentajilta. Näin ainakin periaatteessa.

Hei Haloo,

Tällaisessa Suomeenrakennettavassa megaprojektiVisiossa Suomalainen voittaa varmasti aina
.

Pesukoneeltahan tämä Noita-projekti kuulostaa. Voipi olla että ruplapyykin jäkeen pestään Pelkosenniemellä likapyykkiä vielä pitkään.

”ilmaraiderata, säältä suojattu sisämaailma kauppoineen, teemapuisto ja golfkenttä. Kaiken keskellä olisi alueen maamerkki, 20-kerroksinen tornihotelli.
He-he!

Noitatunturi Oy – onkos tuo ihan luotettava yritys? Nyt ollut heidän nettisivut alhaalla jo useamman viikon eikä yrityksestä saa ketään kiinni puhelimitse, vaikka meillä on keskeneräinen kauppa käynnissä. Kovin outoa!