Miljardihanke: Pyhätunturin matkailukaupungin rakentaminen myllertää Lapin turismia

Talous 29.8.2009 08:00

Pyhätunturin ennätyssuuren matkailuhankkeen rakennustyöt alkavat ensi keväänä. Mukaan on lähtenyt myös Venäjällä oman pankin omistava liikemies.

Pyhätunturin matkailukaupungin suunnitelmaPyhätunturin kupeeseen lähes 700 hehtaarin suuruiselle alueelle kavoitetaan 15 000 vuodepaikkaa. Alueen maamerkiksi suunnitellaan 20-kerroksista tornihotellia. Kuva Arkkitehtitoimisto Havasrosberg

Pyhätunturin ennätyssuuren matkailuhankkeen rakennustyöt alkavat ensi keväänä. Lähes 700 hehtaarin laajuiselle alueelle kaavoitetaan noin 15 000 vuodepaikkaa. Tähtäimessä on kansainvälinen, ympärivuotinen vapaa-ajan keskus, matkailukaupunki.

Alueen maankäyttösopimuksia käsiteltiin Pelkosenniemen kunnanvaltuustossa viime viikolla. Kunnasta kerrotaan, että asemakaavan vahvistaminen alkaa syyskuussa alue kerrallaan. Ensimmäisessä vaiheessa rakentaminen käynnistyy Ylämaankiepin alueella, johon kuuluu 40 loma-asuntotonttia.

Teiden ja kunnallistekniikan rakentaminen alkaa jo tänä vuonna. Tarjouspyyntöjä lasketaan parhaillaan.

Kaiken kaikkiaan koko kaavan vahvistamiseen arvellaan kuluvan kahdesta kolmeen vuotta.
Lähes 700 hehtaarin suuruisen kaava-alueen maista noin puolta hallinnoi lohjalainen Noitatunturi Oy, joka aloitti hankkeen jo vuonna 2001. Kaiken kaikkiaan asemakaavaan kaavoitetaan lähes 700 000 kerrosneliötä rakennusoikeutta.

Yhtiön taustavaikuttajat ovat tähän asti pitäneet matalaa profiilia asemakaavan keskeneräisyyden vuoksi. Osittain tämän vuoksi Golden Peaks of Lapland -nimellä kulkevan hankkeen toteutumisaikataulua on epäilty matkailupiireissä.

Uusia sijoittajia

Nyt yhtiön toimitusjohtaja ja omistajiin kuuluva Henry Hulkko on tullut näkyvästi esille ja osallistunut tiiviisti kunnan, viranomaisten ja maanomistajien kokouksiin. Yhtiö muuttaa myös kotipaikkakuntaansa ja siirtyy kokonaan Pelkosenniemelle.

Hulkko kertoo, että matkailukaupungin ensimmäinen alue toteutetaan niin sanotulla ryhmärakentamismallilla, jossa tehdään kerralla useampia taloja tai kortteli. Tonttivarauksia on jo tehty.

”Me myymme tontit ja toimimme rakennuskohteen valvojana. Asiakkaat tekevät sopimukset talotoimittajan ja rakentajien kanssa. Huvilan rakennuttaminen itse tulee asiakkaalle noin 30 prosenttia halvemmaksi verrattuna siihen, että hän ostaisi talon valmiina.”

”Kaikista taloista tulee ulkoisesti samankaltaisia, runkorakenteet tilataan samalta talotoimittajalta. Näin varmistetaan, että alueen miljöö säilyy harmonisena. Asiakas voi itse vaikuttaa huvilan kokoon ja sisäpuolisiin ratkaisuihin”, kertoo Hulkko, joka vaurastui vuosituhannen vaihteessa teknologia-alalla.

Noitatunturi Oy on tähän mennessä investoinut maanostoihin ja suunnitteluun noin kolme miljoonaa euroa omia rahojaan. Suunnitelmallisuus on tuonut hankkeelle lisäuskottavuutta. Suurin osa alueen maanomistajista on liittynyt kaavahankkeeseen.

Yhteistyötä tehdään myös muiden alueella toimivien matkailuyrittäjien kanssa. Esimerkiksi paikallista matkailukeskusta pyörittävä Pyhätunturi Oy sekä Hotelli Pyhätunturi Oy vievät täydellä teholla eteenpäin omia rinne- ja hotelli-investointejaan.

Talot venäläisten mieleen

Nyt alueelle on tullut myös uusi yllättävä toimija. Suomalainen Rinimex Oy on hankkinut kaikessa hiljaisuudessa alueelta 40 hehtaarin tontin. Yhtiön omistaa Suomen ja Venäjän kansalaisuudet omaava liikemies Boris Rotenberg.

Rinimexin toimitusjohtaja Auvo Niiniketo kertoo, että tontilla on rakennusoikeutta runsaat 37 000 kerrosneliötä. Loma-asuntojen lisäksi tontilla on aluevaraus 10 000 kerrosneliön hotellialueelle.

”Meillä on hyvät suhteet Venäjälle, ja taloista on kaavailtu sellaisia, jotka varmasti kiinnostavat sikäläisiä. Uskomme, että Itä-Lapin ja lähinnä Sallan kautta itärajan yli menevät yhteydet tulevat jatkossa olemaan merkittävä asia”, kertoo turvallisuuskouluttajanakin tunnettu Niiniketo.

Hänen mukaansa tontin pohjatyöt alkavat jo tämän vuoden puolella. Tunturista laskeutuu kirkasvetinen lähdepuro alueen lampiin, jotka ovat kalankasvatuksen takia päässeet soistumaan. Rinimex on nyt saanut viranomaisilta luvan mutaisten lampien ruoppaukseen ja niiden palauttamiseen entiseen kuntoonsa. Lammet sijaitsevat keskellä aluetta, johon rakennuksia kaavaillaan.

”Tarkempia suunnitelmia tehdään sen jälkeen, kun nähdään miten taloustilanne kehittyy. Rinimexillä on Suomessa erilaisia sijoituksia, joita myydään tarpeen mukaan. Lisäksi Boris Rotenberg omistaa veljensä kanssa pankin Venäjällä”, Niiniketo kertoo.

20-kerroksinen hotelli

Kansainvälinen taloustaantuma on hidastanut Henry Hulkon mukaan myös Noitatunturin laajempia rahoituskuvioita.

”Eri hotelliketjut, rakentajat ja sijoittajat seuraavat mielenkiinnolla hankkeen etenemistä, mutta nyt odotetaan merkkejä siitä, että talous lähtisi uudelleen nousuun. Ja vaikka taantuma päättyisikin nopeasti, isot investointipäätökset tulevat jälkijunassa. Realistisesti ajatellen suuria hankkeita voidaan lähteä viemään eteenpäin vuosina 2012-2014. Siihen asti alueella käynnistetään pientalovaltaisia alueita”, Hulkko arvelee.

Hänen mukaansa arktinen alue kokonaisuudessaan on säilynyt ali-investoituna kohteena verrattuna muihin eksoottisiin alueisiin. Toteutuessaan Noitatunturin projekti toisi alueelle yli miljardin euron investoinnit.

Suunnitelmissa vilahtelevat muun muassa ilmaraiderata, säältä suojattu sisämaailma kauppoineen, teemapuisto ja golfkenttä. Kaiken keskellä olisi alueen maamerkki, 20-kerroksinen tornihotelli.