Korona iski myös lääkäreiden tilipussiin: Päivärahoja haettiin yli kolminkertainen määrä

Päivärahoja maksettiin heinäkuussa noin 300 miljoonaa euroa. Se on kaksinkertainen määrä verrattuna vuosiin 2019 ja 2018.
Talous 20.8.2020 14:41
Esimerkiksi hammaslääkärit, silmälääkärit, kuntoutuslääkärit ja osa työterveyslääkäreistä on lomautettu. © Emmi Korhonen/Lehtikuva

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö (TYJ) tilastoista selviää, että ansiosidonnaista päivärahaa maksettiin heinäkuussa 113 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Hyvä uutinen lienee se, että kesäkuussa kasvuprosentti oli vieläkin huikeampi: 140.

Ansiosidonnaisen kulut kääntyivät siis laskuun, mutta ovat koronan vuoksi edelleen korkealla. Maksuun on laitettu heinäkuussa lähes 300 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten summa oli puolet tästä.

Eniten kassamaksuja on suorittanut Yleinen työttömyyskassa YTK, joka maksoi yli 100 miljoonalla eurolla päivärahoja jäsenilleen, mikä oli noin 63 miljoonaa enemmän kuin vuoden 2019 heinäkuussa. Saajien määrä kasvoi 109 prosentilla viime vuoden heinäkuuhun nähden.

 

Yleensä päivärahoja on maksettu eniten rakennusalalle, sillä alalla on paljon työttömyyttä ja lomautuksia. Korona on kuitenkin vaikuttanut lähes joka alalle, sillä matalasta työttömyydestä tunnetut lääkäritkin ovat joutuneet hakemaan enenevissä määrin ansiosidonnaista.