Geenien alennusmyynti

Isot lääkeyhtiöt pääsevät puoli-ilmaiseksi kiinni suomalaisten geenitietoihin. Suomessa ei tiedetä, mihin yhtiöt tietoja käyttävät.

Yli 380 000 suomalaista on jo antanut luvan geenitietojensa keräämiseen.
Yli 380 000 suomalaista on jo antanut luvan geenitietojensa keräämiseen. © Science Photo Library/mvphotos

Ponnahdusikkuna avautuu ruudulle työterveyshuollon nettipalvelussa.

”Huomasimme, että et ole vielä ottanut kantaa biopankkisuostumuksiin. Tutustuthan aiheeseen alla ja annat kannanottosi.” Suostumuksen omien tietojen käyttöön biopankeissa voi tehdä parilla klikkauksella.

Intoa klikkaamiseen yritetään nostattaa myös television mainoskatkolla. ”Minä annoin jo luvan. Nyt haastan kaikki suomalaiset”, sanoo näyttelijä ja entinen vihreiden kansanedustaja Jani Toivola biopankkien mainoksessa.

FinnGen-hanke käynnistyi Suomessa vuonna 2017. Sen tavoitteena on hankkia sairausmekanismeista uutta tietoa, jota voitaisiin hyödyntää muun muassa terveydenhuollon ja sairaanhoidon tehostamisessa.

Hankkeen toivotaan tuovan maahan myös kansainvälisiä investointeja ja sijoittajia. Niitä houkutellaan genomitiedolla, joka kertoo ihmisen perimästä. Sitä kerää Suomessa kymmenen biopankkia, joita ovat perustaneet muun muassa sairaanhoitopiirit ja yliopistot. Yli 380 000 suomalaista on antanut luvan oman geenitietonsa keräämiseen. FinnGenin tavoitteena on saada suostumus puolelta miljoonalta suomalaiselta.

Sisältö