Huoltovarmuuskeskus on tehnyt taas kymmenien miljoonien suojainostoja ilman kilpailutusta – Professori: Kiire ei kelpaa perusteluksi

Suojavarusteiden hankinta-ammattilainen: Tilanne ei ole ollut suojavarusteiden osalta kriittinen enää kesän 2020 jälkeen.
Talous 12.5.2021 17:34
Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen (oik.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd) koronakriisin huoltovarmuusvaikutuksia koskevan analyysin julkistustilaisuudessa Helsingissä 19. marraskuuta 2020. © Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Huoltovarmuuskeskus on tilannut korona-aikana noin 270 miljoonalla eurolla terveydenhuollon suojavarusteita: kasvomaskeja, suojakäsineitä, visiirejä ja suojavaatteita.

Tilauksista peräti 93 prosenttia on toteutettu suorahankintana ilman kilpailutusta: suorahankintojen arvo on noin 250 miljoonaa euroa. Suorahankintaa on perusteltu kiireellä ja sillä, että suojavarusteista on kova kysyntä maailmanlaajuisesti.

Huoltovarmuuskeskus tiedotti 9. lokakuuta 2020, että se siirtyy suunnitellusti kilpailutuksiin suojavarusteiden hankinnassa.

”Suojavarusteiden toimittajat voivat nyt ilmoittautua mukaan Huoltovarmuuskeskuksen ja Hanselin yhdessä valmistelemaan dynaamiseen hankintajärjestelmään”, HVK kirjoitti tiedotteessaan.