Elintarviketeollisuus kanteli makeisverosta EU-komissiolle

Talous 17.6.2013 11:30

Elintarviketeollisuusliitto ETL valittaa EU-komissiolle makeisverosta ja vaatii valtiota luopumaan siitä. ETL:n mukaan vero on epäoikeudenmukainen ja vääristää kilpailua, koska monista sokeripitoisista tuotteista sitä ei peritä.

ETL on elintarvikkeita valmistavien yritysten etujärjestö. ETL:n mukaan Suomen makeisvero edustaa kiellettyä valtiontukea. Liiton mielestä vero asettaa kilpailevat tuotteet eriarvoiseen asemaan, koska joistakin tuotteista menee vero, mutta toisista samankaltaisista tuotteista taas ei.

Eriarvoisuus johtaa kantelijan mukaan merkittäviin taloudellisiin seuraamuksiin, koska se tarjoaa veron ulkopuolelle jääville tuotteille huomattavan hintaedun. Etu vielä kasvaa, koska kaupoissa vallitsee kova kilpailu hyllytilasta ja kauppiaat suosivat tuotteiden esillepanossa halvempia tuotteita.

”Tavoitteenamme on, että kilpailua vääristävät valmisteverot poistetaan kokonaan”, sanoo ETL:n toimitusjohtaja Heikki Juutinen liiton tiedotteen mukaan. Makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomavero on osa Suomen valmisteverotusta.

Makeisvero suosii toisia ja syrjii toisia

Makeisvero kohdistuu vain tiettyihin tullinimikkeisiin. Toiset ravitsemuksellisesti samantyyppiset ja kuluttajan tottumusten kannalta samankaltaiset tuotteet taas jäävät veron ulkopuolelle. Tuotteet voivat olla yhtä sokeripitoisia ja niitä voidaan käyttää samaan tarkoitukseen – herkutteluun, välipalaksi tai jälkiruoaksi – mutta vero kohtelee niitä eri tavoin.

ETL luettelee useita esimerkkejä veron epäloogisuudesta. Se koskee karamellejä, suklaita ja jäätelöitä, mutta kakut, pullat, keksit, keksipohjaiset suklaapatukat, vanukkaat ja jogurtit ovat sen ulkopuolella, vaikka esimerkiksi jogurteissa voi olla paljon sokeria.

Vero koskee suklaajäätelöä, mutta ei suklaakeksejä. Vastaavasti suklaapatukoita verotetaan, mutta suklaakeksipatukoita ei. Vero rasittaa makeita virvoitusjuomia ja mehujäätä, mutta ei jogurttijuomaa. Jäätelöpikari on verollinen mutta vanukaspikari veroton. Appelsiineista puristetusta täysmehusta peritään valmistevero, mutta appelsiineista ei.

Vero rokotti heti: jäätelön kulutus laski

Laki makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta tuli voimaan tammikuussa 2011. Vero oli isku esimerkiksi jäätelömarkkinoille: jäätelön kotipakkausten hinnat nousivat 30-50 prosenttia ja vuotuinen menekki pieneni viisi miljoonaa litraa. Sitä ennen jäätelön kulutus oli ollut vakaa jo 15 vuotta.

ETL pitää myös veron valtiontukivaikutusta merkittävänä. Tuen saajia ovat kaikki makeisten, jäätelön, virvoitusjuomien ja kivennäis- ja lähdevesien kanssa kilpailevien makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomaveron ulkopuolelle jätetyt valmistajat. Valtiovarainministeriö arvioi, että veron tuotto tänä vuonna olisi 200 miljoonaa euroa ja ensi vuonna yli 300 miljoonaa euroa.

ETL: ”Puhe terveydestä johtaa harhaan”

”Poliittisessa keskustelussa on vedottu harhaanjohtavasti terveysperusteisiin”, Juutinen huomauttaa. ETL:n mielestä valmisteverolle ei kuitenkaan ole terveydellisiä perusteita. Liiton mielestä ei ole näyttöä siitä, että sen kaltainen vero ohjaisi kulutusta terveelliseen suuntaan.

ETL:n mukaan ruokien ja juomien tasapuolisen verotuksen pohjana voi toimia vain arvonlisävero. Liitto vaatii, että elintarvikkeisiin sovellettaisiin yleistä arvonlisäveroa alempaa alv-kantaa.

Kantelija pitää virheenä myös sitä, että Suomen hallitus ei ole edes ilmoittanut komissiolle tästä verosta, vaikka siitä pitäisi raportoida valtiontukena.

Suomessa Valio on jogurttien markkinajohtaja. Makeisveroa onkin pidetty Valion lobbauksen ja hyvien yhteiskuntasuhteiden riemuvoittona, sillä vero ei koske jogurtteja. Valio on merkittävin kotimainen elintarvikeyritys, joka on ETL:n ulkopuolella. Se erosi ETL:stä vuonna 2012 ja perusti Maidonjalostajien ja meijeritukkukauppiaiden liiton.