Ekonomisti naapurin tontilla

Eliittikoulusta ei ole sanottavaa hyötyä. Tämä ja monta muuta kiinnostavaa tutkimustulosta saadaan, kun taloustieteilijä pistää lusikkansa toisen tieteenalan soppaan.

Näkökulma 14.06.2018 07:30
Roope Uusitalo
© Outi Kainiemi

Tutkimuksen tulos oli selvä: varhaiskasvatukseen osallistuminen, eli käytännössä päivähoito vähentää leikki-ikäisillä neurologisissa testeissä ilmeneviä kehitysongelmia.

Toukokuun lopussa julkaistu tutkimus sai heti kovaa kritiikkiä – ehkä osin siksi, että kumpikaan kirjoittajista ei ole psykologi tai varhaiskasvatuspedagogi. Molemmat ovat taloustieteilijöitä, tutkimuksen tekivät Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimusprofessori Kristiina Huttunen ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen.

Lista taloustieteen viimeaikaisista harharetkistä naapuritieteiden alueella on pitkä. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan kunnan menot ovat sitä suurempia, mitä enemmän kunnanvaltuustossa istuu kunnan työntekijöitä. Tutkimuksen teki joukko taloustieteilijöitä, jotka tosin julkaisivat tuloksensa yhdessä politiikantutkijoiden ykköslehdistä, The American Political Science Review’ssä.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

avatar - 'Roope Uusitalo
Roope Uusitalo

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori ja talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja.

Sisältö