Suomen McDonald’s-kana teurastetaan islamilaisittain

SK:n toimitus
Kotimaa 11.6.2009 13:12

Pohjoismaiden McDonald’s-ravintoloissa myytävä kana on islamilaisittain halal-teurastettua, kertoo Kotimaa-lehti.

McDonald's
Kuva Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Pohjoismaiden McDonald’sit käyttävät tanskalaisen Lantmännen Danpon
tuottamaa kanaa. Danpo teurastaa tuottamansa kanat islamilaisesti oikeaoppisesti, sillä yrityksen tuotteita viedään myös moniin arabi- ja muslimimaihin.

Perinteisessä halal-teurastuksessa eläimen pää käännetään kohti Mekkaa ja kaulavaltimo katkaistaan eläimen ollessa tajuissaan. Samanaikaisesti lausutaan rukous. EU-maassa eläimet on tainnutettava ennen teurastusta. Kotimaa-lehden haastattelussa McDonald’sin Suomen laatupäällikkö Tiina Partanen toteaa, ettei ravintolaketjun alihankkijan käyttämä menetelmä ole perinteinen halal-teurastus, koska eläimet tainnutetaan ennen sitä.

Teurastusta valvoo muslimityöntekijä, joka lausuu rukouksen ”Jumalan nimessä, Allah on suurin” teurastuksen aluksi ja joka kerta, kun prosessi keskeytyy.

Partanen ei ottanut kantaa siihen, olisiko suomalaisilla asiakkailla oikeus tietää syövänsä kanaa, jonka teurastuksen yhteydessä on lausuttu islamilainen rukous.

”Mielestäni olennainen tieto on, että kana on teurastettu tavallisen teurastusprosessin mukaisesti. Eläimet on tainnutettu ennen tappamista.”

Partasen mukaan Suomen McDonald’sin käyttämä naudanliha ei ole halal-teurastettua.

Meri Toivasen juttu ilmestyi Kotimaa-lehdessä 11.6.2009.

YouTube-videoita kanan halal-teurastuksesta ympäri maailmaa

Keskustelu

Uh, olipa sitten perinteinen halal-teurastus tai ei, niin tämä jätkä jättää kyllä syömättä halal-lihaa. So long and thanks for all fish

Kertokaapa viisaammat, että tekeekö kristitty syödessään halal-lihaa?

Periaatteessa kristitty ei tee väärin syödessään vieraille jumalille uhrattua lihaa, koska yleisesti kristinuskon ajattelussa ihmistä ei saastuta se mikä menee suusta sisään, vaan se mikä tulee suusta ulos. Tämä ko. lausahdus on sanottu Raamatussa lähes sanatarkasti näin. Kuitenkin Paavali kehoittaa Raamatussa kunnioittamaan uskonveljien moraalikäsityksiä ja kehoittaa pidättäytymään väärin tuotetusta lihasta mikäli ruokailemassa on sellaisia ’heikompia veljiä’, joille tulee vaikkapa konvulsioita ajatuksesta, että liha on uhrattu vieraille jumalille. Jos joku uskaltaa ottaa ’heikomman veljen’ ikeen päälleen ja vaatia, että lihaa ei ole uhrattu Allahille, niin Raamatun mukaan toisten kristittyjen pitäisi kunnioittaa tällaista vakaumusta yhteisessä ruokapöydässä hänen kanssaan.

Höpön höpön ja diipa daapaa.Allah sitä ja jeesus tätä.Jättäkää meidät muut rauhaan ja perustakaa vaikka oma pikaruokaravintola.Kun ei kiinnosta kenenkään uskovaisten höpö höpö jutut.

Saiskohan tällainen ei-mihinkään uskontokuntaan kuuluva ihan siunaamatonta lihaa?
Joopa joo – jos mäksyssä vielä aterioin niin täytyy pyytää siunaamatonta lihaa.

Islam sitä, islam tätä… Pläh!

höpö höpö…ollaan sitä nyt niin kristittyjä että…mitä väliä sillä on miten joku kana on menettänyt henkensä, kunhan se on tehty sille ilman mitään kärsimyksiä.

Ihan älytöntä ja tekopyhää tällainen teurastustavan taivastelu ja boikottiin ryhtyminen.
Ja varsin naivia on luullotella itselleen ja muille, että siitä lausutusta rukouksesta tarttuisi jotain siihen teurastettuun kanaan. Voin luvata, että se islami ei tartu ruuan välityksellä, niinkuin ei tartu muutkaan uskonnot!

Te jotka olette nyt lopettamassa Mäkkärin kanatuotteitten syöntiä funtsatkaapa hieman seuraavaa.
Ulkomailla matkustellessanne saatatte hyvinkin saada lautasellenne vaikka minkä uskontokunnan teurastamia liha yms tuotteita.

Niin ja jos tuo teurastuksen aikana jonkun teurastajan ajattelema/lausuma rukous hämää, niin kehoittaisin olemaan syömättä mitään muitakaan elollisia tuotteita.
Mistä voit ikinä tietää mitä se suomalaisella teurastamolla possua teurastanut henkilö on mielessään ajatellut…”tänään on perjantai…tänään vedetään lärvit ja sitten vissiin hakataan vaimo ja ohessa pari rauhoittelemaan tullutta naapuria…joo”
Hyi hitto miten siis voit syödä sitä possua nyt kun et tosiaan tiedä mitä se teurastajaäijä oikein on ajatellut kun puukko on sujahtanut possun kaulalle…jos vaikka se vaimon hakkaminen tarttuu siitä possusta…

..ja te kasvisyöjät että pääse yhtään vähemmällä.
Voin kertoa, että yhtenä kesänä olin mansikkamaalla poimimassa mansikoita ja ajattelin koko aika tosi riettaita ajatuksia viereistä vakoa peranneesta kauniista punatukkaisesta kaksikymppisestä naisesta.
Eihän tämä mikään paha asia olisikaan, jos en olisi ollut kihloissa siihen aikaan…siis älää ihmeessä syökö edes mansikoita…saattaa aviorikoksen aiheuttava paholainen tarttua teihinkin

…haloo nyt ja terve järki peliin.
Mä ainakin lisään käyntejäni Mäkkäriin ja taidankin ensi kerralla tilata tuplasetin kanaa…ihan vaikka kaikkien teidän pölvästien harmiksi..

Taas yksi syy lisää olla menemättä McHalaliin. Hese rulez ;-)

Tuolla samalla logiikalla ei voi myöskään juoda kossua, sillä se on kosheria (valmistettu juutalaisten ruokasääntöjen mukaan niin, ettei se sisällä mitään eläinperäistä edes lisäaineissa).

Kertokaa jos Kossuun jotain eläinperäistä aletaan lisäillä (halal tai ei), lopetan käytön heti ;-)

Kai se nyt on ihan sama mille jumalalle kana on uhrattu, samalta se silti maistuu. Mutta miksiköhän Suomen McDonald’sien naudanliha ei ole samalla tavalla teurastettua?

Hesburger on suomalainen hampurilaisketju. Olen jo pitkään valinnut sen – juuri siitä syystä. Pienten kannattaa tukea pieniä. MC on ja tekee voittoa, oli se sitten Suomessa tai ei. Herburger ei välttämättä sitä tee. Mutta se on Suomessa ja suomalainen !!!

Tuen myös paikallista Kotipizzaa. Ja Hauler nimistä pizzeriaa, joka on yksityinen, todella pieni, Haagalainen pizzeria. Siinä ovat vierekkäin kuin kaksi marjaa Vihdintiellä. Loistavat pizzat molemmissa. Ja Suomen kansalaiset omistaa nämä kaikki kolme käyttämääni pikaruokalaa. Haluerin kebab rulettaa myös. Ja se on Košer!! Enkä minä valita.

Mutta että jonkin ulkomaisen pörssiyhtiön (?) omistama pikaruokala … en rahojani sinne vie. Sorry.

Tämä ajattelu ei näinä EU päivinä ole poliittisesti korrekti, mutta sitä ei pitäisi täällä maailman laidalla unohtaa !!! Veikkaan, että Alaskassa syödään paikallista turskaa hyvällä ruokahalulla. USA.

Jos ahdistaa islamilaisten oppien mukaan teurastettu kana, niin helpommalla pääsee, kun jättää menemättä sinne ylikansalliseen pikaruokapaikkaan (joka toivon mukaan pian lähtee Suomesta paremmille apajille).

Suomessa on muitakin pikaruokapaikkoja, joissa käymällä voi tukea pienyrittäjiä. Ja sitä paitsi ne peran grilliltä ostetut hampurilaiset ovat tuota kuivaa sämpyläsontaa paremman makuisiakin.

Miksi moinen kaklatus?
Eihan tassa ole kyseessa kuin vanha kulunut vitsi palopaallikosta joka palopaikalle tultuaan havaitsi etta palon olivat sammuttaneet ihan tavalliset kansalaiset omatoimisesti.
Jatkon jo muistanette:”Vaarin sammutettu”.

Tietysti pitaisi kysya kanojen edustajilta (YK) miten heidat pitaisi lihoiksi pistaa: halal vai haram.
Maistuukohan tipu jotenkin erilaiselta jos se on ollut paa alaspain kun kurkku (cucumber)on silpaistu auki?

Ihme määkimistä mitättömästä asiasta. Jos toi halal-status niin paljon haittaa, niin helpostihan siitä saa haramin tehtyä. Yksi erinomainen keino on esimerkiksi huuhtoa ruokansa alkoholipitoisella juomalla alas, ja avot, siinä on teille arvon suomalaiset kanssaeläjät ihkaoikeata haram-ruokaa!

Suosittelen teille myös Hesburgerin boikotoimista, koska siellä tarjotaan vegaaneille sopivaa kasvisruokaa. Olettekos tulleet ajatelleeksi sitä?

Eikö se nyt ole aivan yksi lysti onko joku höpissyt taikasanoja elukkaa teurastaessaan? Vaikuttaako se makuun tai ravintoarvoon jotenkin?

Aivan samalta se liha maistuu, vaikka siinä olisi jokaisen uskontokunnan pyhät miehet loitsumassa ympärillä.
Se mikä tässä vinettää on se, että täällä missä muka ollaan sivistyneitä, annetaan joidenkin vanhojen taikauskojen vielä vaikuttaa siihen miten liha teurastetaan.

Kun annat pikkusormen, se vie koko käden.

Mitä lihaa Hese möi Saudi-Arabiassa, Kuwaitissa, Iranissa ja Irakissa?

Da_kyy kirjoitti: ”Periaatteessa kristitty ei tee väärin syödessään vieraille jumalille uhrattua lihaa, koska yleisesti kristinuskon ajattelussa ihmistä ei saastuta se mikä menee suusta sisään, vaan se mikä tulee suusta ulos. Tämä ko. lausahdus on sanottu Raamatussa lähes sanatarkasti näin. Kuitenkin Paavali kehoittaa Raamatussa kunnioittamaan uskonveljien moraalikäsityksiä ja kehoittaa pidättäytymään väärin tuotetusta lihasta mikäli ruokailemassa on sellaisia ’heikompia veljiä’, joille tulee vaikkapa konvulsioita ajatuksesta, että liha on uhrattu vieraille jumalille. Jos joku uskaltaa ottaa ’heikomman veljen’ ikeen päälleen ja vaatia, että lihaa ei ole uhrattu Allahille, niin Raamatun mukaan toisten kristittyjen pitäisi kunnioittaa tällaista vakaumusta yhteisessä ruokapöydässä hänen kanssaan.”

Tuo ei kyllä ollut se idea vaan tämä: ”Syökää kaikkea, mitä lihakaupassa myydään, kyselemättä mitään omantunnon tähden,
26. sillä: ”Herran on maa ja kaikki, mitä siinä on”.
27. Jos joku, joka ei usko, kutsuu teitä ja te tahdotte mennä hänen luokseen, niin syökää kaikkea, mitä eteenne pannaan, kyselemättä mitään omantunnon tähden.
28. Mutta jos joku sanoo teille: ”Tämä on epäjumalille uhrattua”, niin jättäkää se syömättä hänen tähtensä, joka sen ilmaisi, ja omantunnon tähden;
29. en tarkoita sinun omaatuntoasi, vaan tuon toisen; sillä miksi minun vapauteni joutuisi toisen omantunnon tuomittavaksi?
30. Jos minä sen kiittäen nautin, miksi minua herjataan siitä, mistä kiitän?
31. Söittepä siis tai joitte tai teittepä mitä hyvänsä, tehkää kaikki Jumalan kunniaksi.” (1. Korinttolaiskirje luku 10.)

Eli kysellä ei tarvi, mutta tilanne muuttuu jos liha tarjoillaan avoimesti epäjumalalle uhrattuna. Mitä se mäkkärin kohdalla tarkoittaa jäänee itse kunkin tulkinnan varaan. Minä boikotoin, koska en voi hyväksyä että täällä kristillisissä länsimaissa aletaan uhrata islamin epäjumalalle. Eli en suoranaisesti tuon raamatunkohdan takia vaan oman näkemykseni takia. Mutta en varalta kyllä söisi vaikka miettisin vain tuota raamatunkohtaa, koska onhan se aika julkinen asia, että McDonalds tarjoilee halal-kanaa jolloin sitä siis ei pitäisi syödä, kun ei ole tietoa myyjien hengellisestä ymmäryksestä esim.

Eiku nyt vasta älysin, Da_kyy ajatteli että tuon lauseen ”tuo on epäjumalille uhrattua” sanoisi joku muu kuin lihan tarjoaja. Minä oon aina ajatellu että sen sanoisi se joka lihan tarjoaa.

Ehkä tuo Raamatun neuvo koskee molempia tilanteita. Oon aika varma, että kristityn täytyy tehdä pesä ero epäjumalille uhrattuun, jos joku epäjumalaan uskova tarjoilee lihan omalle epäjumalalleen uhrattuna lihan, koska ”älkää kantako iestä yhdessä ei-uskovan kanssa”. Eli ei voi olla sellaista hyäksynnän ilmausta epäjumalaa kohtaan, koska se toinen sitten tulkitsisi, ”ettei se ole niin tarkkaa”, ”ehkä meillä on kuitenkin sama Jumala”, ”ehkä tuon kristityn Jumala hyväksyy myös minun jumalani” tms. Vaikka toki Raamatun Jumla on tässä hyvin jyrkkä ja eksklusivistinen eikä todellakaan hyväksy epäjumalia.