Suomen huumekaupan keskus katosi

Laittoman tavaran verkkokauppa Silkkitie lopetti toimintansa jo pari kuukautta ennen kuin Tulli tiedotti asiasta.

Kotimaa
Teksti
Aarno Malin
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Tulli tiedotti perjantaina 3. toukokuuta, että se on aikaisemmin tänä vuonna takavarikoinut Silkkitie-sivuston verkkopalvelimen sisällön.

Takavarikkoon liittyvässä tutkinnassa on Tullin mukaan tehty yhteistyötä Saksan, Ranskan, Kanadan ja Yhdysvaltojen viranomaisten sekä Europolin kanssa. Tulli ei tässä vaiheessa kerro, missä maassa takavarikoitu verkkopalvelin sijaitsi.

Silkkitie oli anonyymissä Tor-verkossa toiminut kauppasivusto.

Myös Valhallana tunnetun kauppapaikan kautta on vuo- sien ajan myyty kansainvälisestikin merkittäviä määriä huumeita. Sivustolla on kaupattu myös muuta laitonta tavaraa.

Esitutkinnassa selvinneiden tietojen perusteella Suomen tulli teki myös merkittävän bitcoin-takavarikon.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Silkkitien toiminta oli loppunut jo pari kuukautta ennen kuin Tulli tiedotti asiasta. Toiminnan loppumisesta myös ilmoitettiin etukäteen Torilaudalla. Torilauta on Tor-verkossa toimiva nimetön keskustelufoorumi, jossa myös kaupitellaan huumeita.

 

Silkkitiellä oli kaksi tahoa, joihin käyttäjät saattoivat olla yhteydessä: ylläpitäjä ja asiakaspalvelu.

Alkuvuodesta 2019 Torilaudalle kirjoitti yhden viestin henkilö, joka väitti olevansa Silkkitien asiakaspalvelu. Hän sanoi, että Silkkitien serveri oli maksettu helmikuun loppuun saakka, ja sen jälkeen sivustoa ei enää ole.

Koska Torilaudalla kuka tahansa voi väittää olevansa kuka vain, kirjoittajaa pidettiin pelkkänä trollina. Silkkitien asiakaspalvelu ei tiettävästi ollut aikaisemmin kirjoitellut Silkkitien ulkopuolelle.

Helmi-maaliskuun vaihteessa Silkkitie silti katosi. Nyt verkko-osoitteessa on ilmoitus, jonka mukaan Tulli, Ranskan poliisin kyberkeskus ja Europol ovat sulkeneet kyseisen piilopalvelun.

Silkkitie ehti olla poissa pitkään, ennen kuin ilmoitus ilmestyi sen verkko-osoitteeseen.

Tulli ei halunnut kommentoida asiaa Suomen Kuvalehdelle, koska esitutkinta on kesken.

 

Lokakuussa 2013 perustettu Silkkitie mullisti Suomen huumekaupan.

Huumeiden postimyynti yleistyi. Sivustolla myyjät julkaisivat ilmoituksia tuotteistaan ja lähettivät aineet ostajan antamaan osoitteeseen. Ostokset maksettiin bitcoineilla.

Perinteisesti huumeet ovat kulkeutuneet tuottajalta lopulliselle käyttäjälle useiden välikäsien kautta, ja jokainen välikäsi on jatkanut aineita omaa voit-toaan maksimoidakseen. Kauppasivusto teki välikäsistä turhia.

Monet Silkkitiellä toimineet kauppiaat hoitivat itse sekä maahantuonnin että vähittäismyynnin. Näin lopullinen käyttäjä saattoi saada esimerkiksi amfetamiininsa yhtä vahvana kuin se oli tehtaalta lähtenyt.

Välikäsien puuttumisen lisäksi kauppiaiden keskinäinen kilpailu laski huumeiden hintoja. Jokainen ostaja jätti sivustolle palautteen tekemistään kaupoista.

 

Silkkitie oli yksi Tor-verkon huumekauppasivustoista eli niin sanottu ”darknet market”. Ensimmäinen oli vuonna 2011 perustettu Silk Road, jonka Yhdysvaltojen viranomaiset sulkivat 2013.

Silk Road herätti kiinnostusta myös Suomessa, mutta vasta Silkkitie teki huumeiden postimyynnistä täällä ilmiön.

Suomalaisilta myyjiltä tilaaminen oli riskittömämpää kuin ulkomaisilta, koska Suomen sisäistä postia valvotaan vähemmän kuin ulkomailta tulevia lähetyksiä.

Muiden darknet marketien tavoin Silkkitien maksujärjestelmä teki velkaantumisesta mahdotonta. Ostaja ja myyjä eivät tavanneet, jolloin huumekauppaan usein liittyvää väkivallan uhkaa ei ollut.

 

Kauppapaikan perusti ja sitä ylläpiti henkilö, joka kutsui itseään ”Kapteeniksi”. Hän otti jokaisesta tehdystä kaupasta muutaman prosentin osuuden itselleen. Silkkitiellä myytiin huumeita vuosittain miljoonilla euroilla.

Silkkitien parin viimeisen vuoden aikana Kapteeni ei enää vastannut viesteihin. Samalla sivusto kärsi teknisistä ongelmista ja huijarimyyjistä, jotka kalastelivat käyttäjien tunnuksia. Tämä kaikki herätti epäilyksiä, ettei Silkkitietä ylläpitänyt enää kukaan.

Kuitenkin joulukuussa 2018, kun Silkkitien rahansiirrot jumiutuivat, Kapteeni korjasi ongelman.

Silkkitien epäluotettavuus johti siihen, että sivuston loppuaikoina kauppiaat alkoivat myydä huumeita yhä enemmän myös muilla, englanninkielisillä sivustoilla.

 

Silkkitiellä ei elinkaarensa aikana ollut kotimaista kilpailijaa.

Tor-verkossa toimineella Sipulikanava-sivustolla kyllä kaupiteltiin huumeita, mutta sen toimintaperiaate oli täysin toinen kuin Silkkitiellä.

Sipulikanava ei ollut darknet market, vaan anonyymi kuvalauta, jonne huumekauppiaat jättivät ilmoituksia tuotteistaan ja hinnoistaan.

Asiakkaat ottivat kauppiaisiin yhteyttä viestisovelluksella ja sopivat tapaamisen, jossa rahat ja huumeet vaihtoivat omistajaa.

Loka-marraskuun vaihteessa 2017 viranomaiset pidättivät Sipulikanavan ylläpitäjän ja sulkivat sivuston. Jo saman päivän aikana Tor-verkkoon perustettiin korvaava sivusto Torilauta, jossa huumekauppa jatkui entiseen malliin.

Silkkitien katoamisen jälkeen Tor-verkkoon on ilmestynyt kaksi uutta suomenkielistä darknet marketia.